VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

02 februari 2015

Euro zakt als een baksteen tegenover bijna alle valuta

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De euro is de afgelopen maanden niet alleen in waarde gedaald tegenover de dollar, maar ook tegenover de valuta van veel opkomende markten. Goed nieuws voor multinationals.

Tegen de dollar heeft de euro sinds half december circa 10 procent verloren. De munt is onlangs door de stimuleringsplannen van de ECB en onrust over Griekenland naar de laagste stand sinds 2003 gezakt.

Deze beweging ging gepaard met een daling ten opzichte van een reeks andere munten. Van het Britse pond tot, verrassend genoeg, valuta van opkomende markten. Een overzicht van de koersontwikkeling sinds half december:

ONTWIKKELING VALUTA SINDS HALF DECEMBER
Munt
Koersdaling
Laagste punt sinds
Dollar-9,6%
2003
Britse pond
-5,7%
Januari 2008
Japanse yen
-8,8%November 2013
Chinese yuan
 -8,4% --
Indiase rupee
-10,3%
Oktober 2012
Braziliaanse real
 -12,3%Juni 2013
Turkse lire-6,8%Augustus 2013

De gevolgen van deze ontwikkeling laten zich raden. Vooral de export vanuit de eurozone naar de rest van de wereld profiteert

Het duurt nog wel even voordat dit zichtbaar wordt in de handelscijfers, maar de eerste positieve berichten duiken al op. Het Duitse onderzoeksinstituut Ifo vorige week bijvoorbeeld dat de exportkansen voor alle Duitse productiesectoren zijn verbeterd.

Ahold en Reed Elsevier
Op bedrijfsniveau is het natuurlijk goed nieuws voor bedrijven die veel omzet van buiten de eurozone halen. Ahold en Reed Elsevier kregen van financiële website onlangs bijvoorbeeld een positie op een lijstje van bedrijven die profiteren van de daling van de euro tegen de dollar.

Ook een reeks grote beursgenoteerde bedrijven die de laatste anderhalf jaar juist last hadden van zwakke valuta in opkomende markten krijgen nu een steun in de rug. Onder anderen AkzoNobel, DSM, Unilever en Heineken hebben hier .

Andere kant
Nu de euro ook nadrukkelijk terrein heeft verloren op de munten van opkomende markten zou dit effect de andere kant op moeten werken.

Een kritische kanttekening is wel op zijn plaats omdat de economie in een aantal opkomende markten flink lijkt te haperen. Het nieuws uit onder meer China en Brazilië is overwegend negatief de laatste weken.

Dit betekent dat er wat betreft volumegroei niet zoveel te verwachten valt van de opkomende markten. Unilever heeft bijvoorbeeld al laten weten weinig verbetering te voorzien. De positieve valuta-effecten zijn hier dan ook niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Het zijn dan ook vooral bedrijven die én veel naar de VS uitvoeren én veel naar opkomende markten die de vruchten van de eurozwakte volop zullen kunnen plukken.


Gerelateerde artikelen

Hoe houdbaar is de rally op de beurs?
Hoe houdbaar is de rally op de beurs?
22-03-2017

Veel beleggers klagen over hoogtevrees. De koersen zijn te ver doorgeschote…

Lees verder

economie kansen
Duurzaam Avantium komt naar de beurs
Italiaans “NEE” laat beleggers koud
Kijk met gezond verstand naar rendementen uit het verleden
Kijk met gezond verstand naar rendementen uit het verleden
08-11-2016

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Veel ve…

Lees verder

beurs banken beleggen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}