VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ECB en Zwitserse centrale bank zetten collega's in beweging

In de wereld van Europese centrale banken rommelt het. De Deense centrale bank heeft in een paar weken al vier keer de rente verlaagd. Andere centrale banken zijn ook bezig met extra maatregelen om deflatie te bestrijden en de munt te verlagen ten opzichte van de euro.

Deze ontwikkelingen hangen samen met de aankondiging van het opkoopprogramma door de Europese Centrale Bank.

Ook het besluit van de Zwitserse centrale bank om een koppeling met de euro los te laten speelt daarbij een rol

Een overzicht van de ontwikkelingen bij de verschillende centrale banken in Europese niet-eurolanden.

Denemarken
Het belangrijkste Deense rentetarief staat na de recente verlagingen op -0,75 procent. Vorige maand heeft de centrale bank voor ruim 13 miljard euro aan geïntervenieerd op valutamarkten. Deze ingrepen zijn nodig om de koppeling van de Deense kroon aan de euro te handhaven.

Nadat de Zwitserse centrale bank de koppeling aan de euro had losgelaten richtten valutaspeculanten zich op de kroon vanuit het idee dat ook de Denen hun koppeling zouden moeten loslaten. De Deense centrale bank heeft donderdag laten doen dat het zijn koppeling aan de euro zal verdedigen zolang als dat nodig is.

Zweden
Zweden heeft geen koppeling met de euro, maar staat ook in de aandacht van speculanten die verwachten dat de munt de komende tijd zal verzwakken.

De centrale bank is, net als de ECB, zeer bezorgd over prijsdalingen en de verwachting is dat de Riksbank de rente volgende week zal verlagen en in de nabije toekomst extra maatregelen zal nemen om de munt te laten dalen tegen de euro.

Polen
De Poolse centrale bank heeft de rente in oktober nog verlaagd, maar was, ondanks dalende prijzen niet van plan om er snel een nieuwe renteverlaging bovenop te doen. De sterke economische groei in Polen maakte dat niet nodig.

Deze week zette de centrale bank echter toch de deur open naar nieuwe ingrepen. Daarbij wees de centrale bank op de onrust op de financiële markten die weer samenhangt met de ingrepen van de ECB en Zwitserse centrale bank.

Noorwegen
De Noorse centrale bank is een buitenbeentje in Europa omdat de Noren niet te maken hebben met deflatie en de Noorse economie de afgelopen jaren sterk groeide. De recente olieprijsdaling heeft echter een grote impact op de economie.

De centrale bank is onlangs begonnen met de verkoop van valutareserves. De opbrengst moet worden gebruikt om een daling van de overheidsinkomsten uit olie te compenseren. Het gevolg is een beperkte opwaartse druk op de munt ten opzichte van de euro.

Zwitserland
Zwitserland heeft het euro-plafond weliswaar losgelaten, maar heeft afgelopen maand nog wel actie ondernomen om de munt te verzwakken ten opzichte van de euro.

De valutareserves stegen nog met 0,7 procent. Beleidsmakers van de centrale bank hebben ook laten weten daarmee door te gaan.