VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grote Europese bedrijven gematigd positief over de economie

De Duitse export staat op recordniveau, in Italië stijgen de autoverkopen en verhoogt de centrale bank de groeiverwachting. Het macronieuws uit de eurozone is ondanks de onrust in Griekenland positief. Net als dat van de meeste grote bedrijven.

Het cijferseizoen is in volle gang.

Verschillende grote bedrijven, vooral uit Duitsland, hebben al cijfers over het laatste kwartaal van 2014 gepubliceerd.

Hoe zagen zij de ontwikkeling in Europa de afgelopen kwartalen en wat verwachten ze voor 2015?

Daimler
De Duitse autoproducent draaide net als de hele Duitse exportsector een recordjaar in 2014. De autoverkopen in West-Europa namen met 14 procent toe.

De verkopen van vrachtwagens namen sterk af, maar daar staat tegenover dat de orderinstroom sterk toenam. Daimler verwacht voor 2015 een voortgaand herstel van de Europese vraag naar auto's.

Fiat-Chrysler

Het Italiaanse-Amerikaanse autoconcern zag de verkopen in de regio EMEA waar Europa onder valt, in het vierde kwartaal met ruim 10 procent toenemen. Bestuursvoorzitter Sergio Marchionne zei te verwachten dat 2015 een jaar van aanzienlijk herstel zal worden in Europa.

Carrefour
De Franse supermarktketen heeft in Frankrijk een omzetgroei neergezet van 1 procent. Ook in andere landen was sprake van een duidelijke verbetering van de verkopen.

In Italië kromp de omzet nog met 1,7 procent, maar de trend verbetert ook hier duidelijk, aldus Carrefour.

Siemens
Het Duitse conglomeraat zag de omzet in de laatste maanden van 2014 in Europa met 2 procent toenemen. De orders namen daarentegen met 23 procent af, maar dit had mede te maken met een sterke orderstroom een jaar eerder.

Bestuursvoorzitter Joe Kaeser zei bij de jaarcijfers dat het bedrijf een gematigd herstel van de Europese economie verwacht dankzij de verzwakking van de euro en de daling van de olieprijs.

Metro Group

Het moederbedrijf van Mediamarkt en Saturn had een sterk laatste kwartaal. De verkoop van consumentenelektronica met kerst was het beste sinds 2006.

De omzet in de winkels nam met 3,8 procent toe. Vooral de ontwikkeling in Spanje en Oost-Europa was sterk, volgens het concern dat voor het lopende jaar een lichte omzetgroei verwacht.

Unilever
Het levensmiddelenconcern is duidelijk minder optimistisch dan veel andere grote Europese concerns. Unilever zag de volumes en de prijzen in Europa in het vierde kwartaal met enkele procenten afnemen.

Het levensmiddelenconcern verwacht een vlakke ontwikkeling ten opzichte van 2014. Dit kwam bestuursvoorzitter Paul Polman overigens wel te staan op het verwijt dat Unilever overmatig voorzichtig is.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen