VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 februari 2015

DNB gooit koud water over vooruitzichten verzekeraars in Nederland

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De verkoopopbrengst van Reaal levert de Nederlandse staat onverwacht een fiks boekverlies op. Dit is een teken aan de wand dat de toekomst voor de verzekeraars in Nederland er niet al te rooskleurig uitziet.

Tot deze kwam De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs al. DNB zette de vooruitzichten voor de verschillende verzekeringsmarkten voor de komende jaren op een rij en vergeleek zijn eigen voorspellingen met die van de verzekeraars.

Conclusie: de verzekeraars zijn te optimistisch. Geldt dit ook voor de beursgenoteerde verzekeraars? We zetten de verwachtingen van Aegon, Delta Lloyd en NN over de Nederlandse markt af tegen die van DNB.

1. Verzekeraars verwachten groei dankzij verschuiving pensioenmarkt
Verschillende verzekeraars hebben hoge verwachtingen van de overgang van defined benefit (DB) pensioenproducten naar defined contribution (DC). Het verschil tussen de twee producten is ruwweg dat de klant bij de ene een gegarandeerde uitkering krijgt en bij de andere niet.

Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts van Aegon zei vorig jaar juni dat hij verwacht dat deze overgang een ‘drijver voor toekomstige groei zal worden’. Delta Lloyd is met de gespecialiseerde pensioendochter BeFrank actief in deze markt.

Of de groei door zal zetten is nog maar de vraag. DNB heeft geen aparte verwachting voor de ontwikkeling van de markt voor DC-producten, maar verwacht dat de totale pensioenmarkt in Nederland de komende jaren matig zal groeien, na twee jaren van fikse krimp door de inperking van de fiscale voordelen voor pensioenopbouw.

DNB wijst er verder op dat de groei van de DC-markt afhangt van overleg tussen werkgevers en werknemers en de toenemende concurrentie. Ook is er volgens DNB de dreiging dat het pensioenstelsel verder wordt hervormd.

2. Verzekeraars willen aandeel hypotheekmarkt vergroten 
Zowel Aegon, als NN, als Delta Lloyd zetten in op hypotheken. NN Bank is het afgelopen jaar gegroeid van 7 naar 9 miljard euro aan activa. Wynaendts van Aegon zei in juni dat het bedrijf zijn positie op de hypothekenmarkt zou kunnen uitbouwen.

Volgens DNB zal er de komende jaren inderdaad ruimte komen voor verzekeraars om marktaandeel te winnen op de Nederlandse hypothekenmarkt. Dit komt aan de ene kant door groei van de markt dankzij de herstellende economie en huizenprijzen die samenvalt met de wens van banken om hun hypotheekactiviteiten te beperken.

3. NN Group verwacht groei in schadeverzekeringen
NN Group is bezig om de winstgevendheid van de schadetak te verbeteren. Daarnaast wil het uitbreiden in marktsegmenten waar ‘duidelijke kansen voor winstgevende groei’ liggen.

Het is alleen de vraag of die markten er wel zijn. DNB verwacht voor de komende jaren een kleine krimp van de schademarkt. Daarnaast willen volgens DNB meerdere verzekeraars marktaandeel winnen in de markt voor particuliere schadeverzekeringen. Dit zal leiden tot concurrentie en prijsdruk.

DNB is over de hele linie vrij negatief over de vooruitzichten voor de Nederlandse verzekeringsmarkt. De toezichthouder is daarom van mening dat verzekeraars nog scherper op de kosten moeten letten en gaat dit jaar een aanvullend onderzoek doen naar de ontwikkeling van de kosten.

De beursgenoteerde verzekeraars zijn al jaren bezig met kostenbesparingen en lopen in de markt wel voorop als het gaat om innovaties. Toch is het de vraag of ze niet te positief zijn met hun verwachtingen voor de toekomst.


Gerelateerde artikelen

ASR heeft geen buitenland nodig
Mars, Unilever en Nestlé hebben ieder hun eigen manier om te voldoen aan het akkoord van Parijs
Groeivertraging legt noodzaak hervormingen eurozone bloot
Groeivertraging legt noodzaak hervormingen eurozone bloot
28-05-2018

Na een jaar waarin de economie in de eurozone met 2,4 procent groeide, was …

Lees verder

economie groei ECB eurozone
‘Zuid-Europa lijdt aan de Hollandse ziekte’

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}