VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het raadsel van de koersexplosie van bouw- en mestbedrijf OCI

De koers van OCI steeg in een paar handelsdagen met bijna 20 procent. Het maakt de voor volgende week geplande splitsing van het bedrijf nu al een succes. Maar kan deze al lang bekende informatie de explosieve stijging verklaren?

Woensdagochtend schoot het aandeel OCI korte tijd na opening van de beurs met meer dan 10 procent omhoog tot rond de 40 euro.

De forse koersstijging van het Egyptische bouw- en kunstmestconcern is geen incident meer te noemen: dinsdag won het aandeel al 7,5 procent en woensdag kwam daar nog eens 5,3 procent bij. De koersstijgingen vinden plaats bij omzetten die meer dan het dubbele van het normale volume zijn.

Een analist die het aandeel nauwgezet volgt tast volledig in het duister: "Het is mij een raadsel waarom de koers in zo'n korte periode zo snel is opgelopen", zei hij in een telefonische toelichting.

Wel wijst de OCI-volger op een opmerkelijke transactie met een nieuwe investeerder in begin januari.

Op 8 januari kwam het bedrijf met een persbericht naar buiten waarin te lezen was dat OCI 4,2 nieuwe aandelen uitgeeft en die verkoopt aan een onbekende investeerder voor in totaal 151 miljoen euro.

De prijs die voor elk aandeel werd betaald was met 36 euro liefst 25 procent hoger dan de 28,80 euro die ten tijde van de transactie op de koersborden stond.

"Ik heb in mijn 15 jarige carrière nog nooit meegemaakt dat een investeerder zo veel meer wil betalen dan de marktprijs", aldus een dezelfde analist.

Anoniem
De Egyptische topman Nassef Sawaris, die een kleine 30 procent van de aandelen bezit, heeft zijn huid in ieder geval duur verkocht door de nieuwe investeerder grif te laten betalen.

"Wij wilden sowieso een premie, anders was het niet fair geweest tegenover de andere aandeelhouders. De investeerders wilden graag een aandeel en hebben gekeken naar de vooruitzichten voor de twee divisies en waren bereid om die premie te betalen", verklaarde woordvoerder Hans Zayed destijds.

Beleggers zouden de opmerkelijke transactie van de investeerder kunnen zien als blijk van vertrouwen in de toekomst van het bedrijf. OCI ligt op dit moment onder het vergrootglas van beleggers en analisten omdat het bestuur de boer op is om de afsplitsing en beursgang van de Oosterse bouwactiviteiten aan de beurs van Dubai, gepland voor 7 maart, toe te lichten.

Nu OCI afstand doet van de aanzienlijk minder rendabele bouwactiviteiten zou het voor beleggers beter inzichtelijk moeten worden wat het potentieel is van de lucratieve mestactiviteiten.

Maar als dit de werkelijke reden is dat beleggers massaal de stukken opkopen, is de vraag waarom de koersstijging zo lang op zich heeft laten wachten. De splitsing is al in november vorig jaar aangekondigd en de opmerkelijke transactie vond begin januari dit jaar plaats.

Ook is de vraag waarom beleggers zo veel waarde hechten aan de visie van de nieuwe investeerder, waarvan de naam niet bekend is gemaakt. Het belang van de nieuwe belegger van 151 miljoen euro vertegenwoordigt slechts 1,8 procent van de totale beurswaarde van8 miljard euro.

Volgens regels van toezichthouder AFM hoeven beleggers hun identiteit pas bloot te geven als zij meer dan 3 procent van de aandelen in handen hebben.

Consolidatie
Een andere mogelijke reden voor de belangstelling van beleggers kan zijn dat de kunstmestactiviteiten kunnen worden gezien als een aantrekkelijk prooi voor grote spelers als het Noorse Yara en het Amerikaanse CF Industries.

Deze twee partijen zochten in september vorig jaar toenadering tot elkaar om te fuseren, maar konden het uiteindelijk niet eens worden over de voorwaarden. De Noren vonden CF Industries interessant omdat zij sterk profiteren van spotgoedkoop schaliegas, één van de belangrijkste ingrediënten voor de bereiding van kunstmest.

Ook OCI is bezig met de bouw van een grote mestbedrijf in Amerika, de eerste die op het goedkope zogeheten Henry Hub aardgas drijft.

De fabriek komt in de staat Iowa te liggen, dichtbij een belangrijk agrarisch afzetgebied (de "Corn Belt"). Dat is een voordeel ten opzichte van concurrenten die vaak kunstmeststoffen vanuit verre landen moeten aanvoeren.

Analisten hinten meer in het algemeen al langer op een verder consolidatie in de kapitaalintensieve kunstsector omdat schaalvoordelen behaald kunnen worden.
Gerelateerde artikelen