VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Herziening AEX heeft weinig impact op rendement index

Eind deze maand verandert de AEX van samenstelling. Wat betekent dit jaarlijkse ritueel voor beleggers en beursfondsen? Zes vragen en antwoorden over de herindeling van de graadmeters van de Amsterdamse beurs.

De AEX wordt vanaf eind deze maand verrijkt met NN, Vopak en Aalberts. SBM Offshore, Fugro en Klepierre vallen uit de hoofdindex.

1. Hoe vaak verandert Euronext de indeling?
Euronext kijkt een keer per jaar uitgebreid naar de samenstelling van de indices. Daarnaast worden elk kwartaal lege plekken opgevuld en krijgen eventuele grote nieuwe beursfondsen een plaats in een index.

2. Hoe wordt de samenstelling bepaald?
Euronext kijkt naar de marktwaarde van de vrij verhandelbare aandelen, de freefloat. Grote aandelenpakketten die in handen zijn van een enkele investeerder tellen dus niet mee.

Daarnaast is er een eis aan het handelsvolume in het aandeel en er is een ondergrens aan de freefloat.

3. Wat schieten beleggers op met de jaarlijkse wijzigingen?

Ze weten zo zeker dat de hoofdgraadmeter door de bank genomen altijd bestaat uit de 25 grootste beursfondsen van het moment. De keerzijde van het heen en weer schuiven met fondsen is dat verliezen van fondsen die degraderen worden vastgeklikt in de index.



Fugro staat bijvoorbeeld ongeveer de helft lager dan een jaar geleden. De AEX ‘profiteert' straks niet mee van een eventueel koersherstel. In de praktijk valt het overigens wel mee hoeveel impact de wijzigingen hebben doordat enkele zwaargewichten (Unilever, Shell, ING) een groot deel van de index uitmaken.

4. Hoeveel maakt het dan uit voor het rendement?
In 2013 veranderde Euronext de criteria voor samenstelling van de AEX. Een analyse van de impact van deze koerswijziging op het rendement over het voorgaande jaar, liet zien dat die impact .

5. En wat hebben bedrijven aan een AEX-notering?
Het is op zich goed voor de zichtbaarheid van een aandeel. Daarnaast worden beleggers die zich richten op het volgen van de AEX min of meer gedwongen het aandeel te kopen. Dit zou moeten leiden tot meer handel in het aandeel.

6. Hoe is het de nieuwkomers van 2014 in de AEX vergaan?
Vorig jaar maart kwamen Boskalis, Delta Lloyd en OCI in de hoofdindex. Voor Boskalis was dit overigens een terugkeer nadat het een jaar eerder was gedegradeerd. In december trad Altice toe tot de AEX.

De impact op de handel in deze aandelen lijkt relatief beperkt te zijn geweest. Het handelsvolume in Delta Lloyd is al jaren vrij stabiel.

De handel in Boskalis is de laatste jaren geleidelijk toegenomen: de degradatie en promotie zijn in die opgaande lijn niet te zien.

De handel in Altice is de laatste maanden flink toegenomen, maar dat is hand in hand gegaan met een flinke koersstijging.