VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wel een verborgen ‘bearmarket' op Wall Street, niet op het Damrak

De lange periode van stijgende aandelenmarkten leidt tot zorgen dat een flinke koersdaling aanstaande is. Maar de brede stijging van de Amsterdamse beurs en de sectoren waar de grootste stijging zit, wijzen daar voorlopig niet op.

De euforie op de traditionele Amerikaanse beurs is geluwd afgelopen maanden.

De Dow-Jones-index, de Amerikaanse beursgraadmeter, staat op dit moment op ongeveer hetzelfde punt als eind december. Die schijnbare gelijkmatigheid verhult dat een groot deel van de aandelen in de index het de laatste tijd matig heeft gedaan.

Een derde van de dertig aandelen in de index noteert tegen zo ongeveer de laagste koers in een jaar en nog eens vijf staan in de buurt van dit dieptepunt.

Het gaat daarbij niet alleen om grondstof-gerelateerde aandelen die last hebben van de dalende grondstoffenprijzen, maar , van American Express tot Intel.

Volgens sommigen is dit de voorbode van een naderende correctie. Binnen een 'gezonde' aandelenmarkt met stijgingsperspectief zou niet de helft van de grote aandelen rond de laagste stand in 52 weken moeten staan, zo is de gedachte.

Correctie

Of deze situatie de voorbode is van een correctie of het begin van een echte ‘bearmarket' (langere periode van koersdalingen) in de VS valt niet te zeggen. In ieder geval is duidelijk dat de situatie op de Amsterdamse beurs nu compleet anders lijkt.

Van de 73 aandelen in de drie graadmeters van de Amsterdamse beurs, AEX, Midkap en Ascx, staan er dit jaar maar 9 in de min. Daar zitten ook nog eens de probleemgevallen Imtech, Air France-KLM en Ballast Nedam bij.

Ten opzichte van een jaar eerder staan 19 van de 73 aandelen in het rood. De rest heeft over een periode van een jaar bezien koerswinst geboekt.

TOP 15Welke aandelen hebben het dit jaar tot nu toe goed gedaan? De top-15 op een rij:


 DE VIJFTIEN GROOTSTE STIJGERS OP DE BEURS DIT JAAR
Aandeel Koersverandering
sinds 1 januari '15
Amsterdam Commodities 30,3%
Kendrion 30,8%
PostNL 31,4%
TomTom 33,7%
Heijmans 34,2%
Brunel 35,4%
Fugro 37,1%
Galapagos 39,6%
Randstad 40,2%
USG People 41,6%
Aperam 41,8%
Altice 58,1%
BAM 61,6%
BESI 61,8%
Esperite 96,5%
 Tot 19-3-2015

Opvallend aanwezig in de lijst van toppresteerders zijn de uitzendbedrijven, Randstad, USG People en Brunel. Ook de bouwers zijn met BAM en Heijmans goed vertegenwoordigd.

Zowel uitzenders als bouwers staan te boek als vroegcyclische aandelen, dat wil zeggen aandelen die stijgen in de beginperiode van economisch herstel. Dit is een signaal dat de beursrally aan het Damrak nog wel wat ruimte omhoog heeft.

Nou staan Nederlandse beurs en economie natuurlijk niet aan het begin van een opwaartse beweging. De economie kwam twee jaar geleden uit een recessie, de beurs stijgt al sinds 2009.

Maar veel grote investeerders zijn het er ook over dat Europese aandelen duidelijk meer ruimte hebben om verder te stijgen dan Amerikaanse.

Zorgen
Desondanks klinken ook in Nederland de waarschuwingen voor een aandelenzeepbel. Zowel Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem als DNB-president Klaas Knot liet afgelopen week een dergelijk geluid horen.

Het feit dat de koersstijgingen heel breed gedragen zijn en dat het de vroegcyclische sectoren zijn die het meest in de lift zitten maakt dat die waarschuwingen waarschijnlijk nog aan de vroege kant zijn.