VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Inflatie in de eurozone lijkt de bodem te hebben bereikt

Met een negatieve inflatie in de eurozone lijkt de voorspelling van de ECB dat de inflatie volgend jaar weer op peil is onrealistisch. Maar alle signalen wijzen erop dat de bodem wel bereikt is.

In het economisch bulletin dat de centrale bank maandelijks publiceert is te lezen hoe de ECB tot de verwachting komt dat de inflatie weer gaat oplopen.

Vijf redenen waarom de inflatie volgend jaar weer op 1,5 procent uit zal komen.

1. De verzwakking van de euro gaat leiden tot hogere invoerprijzen...
De sterke euro heeft de prijzen voor invoer de afgelopen tijd flink gedrukt. Met de scherpe daling van de munt tegen vooral de dollar komt daaraan een eind.

De ECB wijst erop dat de prijzen voor de invoer van halffabricaten in december en januari al zijn gestegen.

2. ..ook voor energie en voedsel
Ook aan de daling van de energie- en voedselprijzen komt een eind. De olieprijs is in dollars sinds begin dit jaar nog flink verder gedaald, maar door de daling van de euro is de olieprijs in euro's juist opgelopen.

Het laagste punt in euro's werd 12 januari bereikt. Dit is overigens ook te zien aan de pomp. De brandstofprijzen zijn sinds begin dit jaar duidelijk opgelopen.

3. De arbeidsmarkt verbetert
Na jaren van slecht nieuws over de economie en arbeidsmarkt in de eurozone is het nieuws de laatste tijd positief. De ECB verhoogde onlangs zijn groeiverwachtingen en voorziet ook een groei van de werkgelegenheid. Dit zal leiden tot een geleidelijke stijging van de inkomens en dus tot oplopende prijzen, denkt de centrale bank.

4. De vraag naar en beschikbaarheid van krediet neemt toe
In januari nam de kredietverstrekking aan de private sector in de eurozone met 0,5 procent toe. Daarmee is een eind gekomen aan een periode van krimp van de kredietverstrekking. Volgens de ECB heeft zowel de vraag als het aanbod een kentering doorgemaakt.

Uit kwalitatief onderzoek blijkt dat de concurrentie tussen banken toeneemt wat leidt tot een versoepeling van de leningvoorwaarden. Daarnaast zit de vraag naar krediet bij bedrijven ook in de lift.

5. De geldhoeveelheid groeit weer op ‘normaal' tempo
Dit vertaalt zich in een versnelling van de geldgroei. De maatstaven voor de geldgroei M1 en M3 zijn weer bijna terug op hun lange termijn gemiddelde. Het ligt voor de hand dat dit een voorbode is van een weer oplopende inflatie.

De voorspelling van de ECB, vorige week nog eens herhaald door centrale bankpresident Mario Draghi, lijkt dus nog niet zo onrealistisch.