VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 april 2015

Onrust Griekenland neemt toe, euro-voorman tempert paniek

Onrust Griekenland neemt toe, euro-voorman tempert paniek
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Jeroen Dijsselbloem tempert in zijn rol als voorzitter van de Eurogroep de paniek over Griekenland. Er is nog tijd en er is voortgang, is de kern van zijn boodschap. Bij dit optimisme zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen.

De laatste dagen is de onrust over Griekenland duidelijk toegenomen. De Atheense beurs is onder de 700 punten gezakt, voor het eerst sinds september 2012. De rente op tienjaars Griekse staatsobligaties is sinds begin deze maand gestegen van 11 naar bijna 14 procent.

Dijsselbloem liet in een gesprek met RTL Z dinsdag blijken vertrouwen te hebben in een goede afloop. Een aantal van zijn uitspraken langs de meetlat gelegd.

Er is reden voor optimisme

Dijsselbloem ziet voorgang in de besprekingen tussen de Griekse regering en de andere eurolanden over voortzetting van het steunprogramma. Hij denkt dat als er goed wordt doorgewerkt er de komende weken een deal zou moeten zijn.

De geluiden die uit de krochten van de Brusselse instellingen komen geven een ander beeld. Ja, er is enige voortgang, maar de eindstreep is nog lang niet in zicht. Tegelijkertijd komen berichten naar buiten over noodscenario's die worden opgesteld voor het geval Griekenland de euro verlaat.

Eind juni is de enige harde deadline

De voorman van de eurogroep sprak tegen dat de eurolanden steeds deadlines missen. Volgens hem is er maar een deadline en dat is die van eind juni als het huidige steunprogramma voor de Grieken afloopt. Daarmee lijkt Dijsselbloem een nieuwe lijn van Brussel te volgen die is dat het stellen van deadlines is losgelaten.

Daarmee spreekt Dijsselbloem wel Europees Commissaris Pierre Moscovici tegen die vijf dagen geleden nog zei dat 11 mei de dag is waarop er een deal moet zijn.

Griekse regering wil niet op de strafbank en wil geen Grexit

Dijsselbloem meent dat het er de Griekse regering alles aan gelegen is om te voorkomen dat het land de euro moet verlaten en zijn verplichtingen aan het IMF niet kan voldoen. Het laatste lijkt zeker het geval. Na dreigementen dat Griekenland een betaling zou laten lopen, werd deze alsnog overgemaakt.

Dinsdag werd bekend dat Griekenland tegoeden van lokale overheden aanspreekt om komende IMF-betalingen te voldoen. Het lijkt er dus op dat de Griekse regering er alles aan doet om aan zijn verplichtingen te blijven voldoen. Of de Grieken ook koste wat het kost in de eurozone willen blijven is nog maar de vraag. De regering herhaalt ook steeds dat zij als opdracht heeft het bezuinigingsprogramma deels terug te draaien.

Griekse bevolking wil geen Grexit

Dijsselbloem wijst er ook op dat de steun onder de Griekse bevolking voor Grieks lidmaatschap van de eurozone nog steeds groot is.

Tegelijkertijd is het wel zo dat de regering waarmee Dijsselbloem en de rest van de eurozone zulke harde onderhandelingen voeren zijn steun alleen maar heeft zien toenemen.


Gerelateerde artikelen

Extreem lage rente is slecht, maar niet fataal voor het verdienmodel van banken
Extreem lage rente is slecht, maar niet fataal voor het verdienmodel van banken
06-01-2017

2017 wordt het derde jaar van het opkoopprogramma van de ECB en het derde j…

Lees verder

rente banken
Woorden Draghi wijzen op een lage rente tot einde decennium
Woorden Draghi wijzen op een lage rente tot einde decennium
11-10-2016

ECB-president Mario Draghi liet dit weekend weten dat hij verwacht dat de i…

Lees verder

rente ECB
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
Centrale banken waarschuwen voor woningmarktzeepbel, maar hun handen zijn gebonden
Centrale banken waarschuwen voor woningmarktzeepbel, maar hun handen zijn gebonden
01-07-2016

Centrale banken in verschillende Europese landen en het IMF waarschuwen voo…

Lees verder

imf banken woningmarkt

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}