VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 april 2015

Onrust Griekenland neemt toe, euro-voorman tempert paniek

Onrust Griekenland neemt toe, euro-voorman tempert paniek
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Jeroen Dijsselbloem tempert in zijn rol als voorzitter van de Eurogroep de paniek over Griekenland. Er is nog tijd en er is voortgang, is de kern van zijn boodschap. Bij dit optimisme zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen.

De laatste dagen is de onrust over Griekenland duidelijk toegenomen. De Atheense beurs is onder de 700 punten gezakt, voor het eerst sinds september 2012. De rente op tienjaars Griekse staatsobligaties is sinds begin deze maand gestegen van 11 naar bijna 14 procent.

Dijsselbloem liet in een gesprek met RTL Z dinsdag blijken vertrouwen te hebben in een goede afloop. Een aantal van zijn uitspraken langs de meetlat gelegd.

Er is reden voor optimisme

Dijsselbloem ziet voorgang in de besprekingen tussen de Griekse regering en de andere eurolanden over voortzetting van het steunprogramma. Hij denkt dat als er goed wordt doorgewerkt er de komende weken een deal zou moeten zijn.

De geluiden die uit de krochten van de Brusselse instellingen komen geven een ander beeld. Ja, er is enige voortgang, maar de eindstreep is nog lang niet in zicht. Tegelijkertijd komen berichten naar buiten over noodscenario's die worden opgesteld voor het geval Griekenland de euro verlaat.

Eind juni is de enige harde deadline

De voorman van de eurogroep sprak tegen dat de eurolanden steeds deadlines missen. Volgens hem is er maar een deadline en dat is die van eind juni als het huidige steunprogramma voor de Grieken afloopt. Daarmee lijkt Dijsselbloem een nieuwe lijn van Brussel te volgen die is dat het stellen van deadlines is losgelaten.

Daarmee spreekt Dijsselbloem wel Europees Commissaris Pierre Moscovici tegen die vijf dagen geleden nog zei dat 11 mei de dag is waarop er een deal moet zijn.

Griekse regering wil niet op de strafbank en wil geen Grexit

Dijsselbloem meent dat het er de Griekse regering alles aan gelegen is om te voorkomen dat het land de euro moet verlaten en zijn verplichtingen aan het IMF niet kan voldoen. Het laatste lijkt zeker het geval. Na dreigementen dat Griekenland een betaling zou laten lopen, werd deze alsnog overgemaakt.

Dinsdag werd bekend dat Griekenland tegoeden van lokale overheden aanspreekt om komende IMF-betalingen te voldoen. Het lijkt er dus op dat de Griekse regering er alles aan doet om aan zijn verplichtingen te blijven voldoen. Of de Grieken ook koste wat het kost in de eurozone willen blijven is nog maar de vraag. De regering herhaalt ook steeds dat zij als opdracht heeft het bezuinigingsprogramma deels terug te draaien.

Griekse bevolking wil geen Grexit

Dijsselbloem wijst er ook op dat de steun onder de Griekse bevolking voor Grieks lidmaatschap van de eurozone nog steeds groot is.

Tegelijkertijd is het wel zo dat de regering waarmee Dijsselbloem en de rest van de eurozone zulke harde onderhandelingen voeren zijn steun alleen maar heeft zien toenemen.


Gerelateerde artikelen

Groeivertraging legt noodzaak hervormingen eurozone bloot
Groeivertraging legt noodzaak hervormingen eurozone bloot
28-05-2018

Na een jaar waarin de economie in de eurozone met 2,4 procent groeide, was …

Lees verder

eurozone economie groei ECB
Stijgende rente: beurs reageert negatief, maar voorspellende waarde is beperkt
Stijgende rente: beurs reageert negatief, maar voorspellende waarde is beperkt
07-05-2018

De rente voor tienjarige staatsleningen is in de Verenigde Staten boven de …

Lees verder

rente obligaties beurssentiment
Stijgende rente in de VS is stap richting normalisering centrale bankbeleid
Stijgende rente in de VS is stap richting normalisering centrale bankbeleid
15-12-2017

Onder vertrekkend voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen zijn de no…

Lees verder

rente groei FED
Versterking eurozone: kleine stapjes naar meer integratie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}