VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De tijden van meer dan 10 procent economische groei zijn allang voorbij. Tot een echte crisis is het in China echter nog niet gekomen. Zo tekent zich ook in China een ‘new normal’

De Chinese centrale bank kondigde maandag een renteverlaging aan. Er gaat weer 0,25 procent van de rentetarieven af. Tegelijkertijd krijgen banken de ruimte om spaarders meer te betalen. 

Het effect van de renteverlaging is waarschijnlijk beperkt. Eerdere renteverlagingen in november en maart leidden niet tot het aantrekken van de economie.

Sterker, de economie is de afgelopen maanden alleen maar vertraagd. Vorige week werd bekend dat de export en import van China in april op jaarbasis scherp is gedaald. De eerder al verlaagde doelstelling van de Chinese overheid voor 7 procent groei, lijkt daarmee uit het zicht te verdwijnen.

Verwachting

Tegelijkertijd is de verwachting van veel bankeconomen dat de Chinese economie in de loop van het huidige kwartaal weer aantrekt. Volgens econoom Song Yu van Goldman Sachs lijkt de huidige situatie op die van vorig jaar.

Toen viel het eerste kwartaal ook tegen, maar volgde een versnelling. Hij denkt dat een combinatie van beperkte stimulering door de centrale bank en overheid en toenemende vraag uit het buitenland een steuntje in de rug zullen geven. De 7 procent zou dan alsnog haalbaar moeten blijken.

Een voorwaarde is wel dat de centrale bank meer aanvullende maatregelen neemt, zoals het verruimen van de kapitaaleisen voor banken. Ook zou de economie in vooral de Verenigde Staten in het tweede kwartaal echt uit zijn winterslaap moeten komen.

Gelijkenis 

Flink lagere groeicijfers. Een zwak eerste kwartaal, gevolgd door herstel. Centrale bankbeleid dat gericht is op versoepeling maar niet leidt tot een echte groeiversnelling. Dit lijkt allemaal sterk op de situatie in de Amerikaanse economie sinds de financiële crisis.

Voor die Amerikaanse economie werd in 2009 al de term ‘new normal’ verzonnen door obligatiefonds Pimco. Het lijkt erop dat ook voor de Chinese economie nu een ‘new normal’ is ontstaan.

De Chinese overheid zegt na al langere tijd een zachte landing van de economie na te streven. Een zachte landing betekent dan in feite een ‘new normal’: het groeifeest is voorbij, maar China vermijdt een implosie a la Japan begin jaren negentig.