VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het afgelopen jaar was een zegetocht, maar Besi blijft nog even op recordjacht. In een maar matig groeiende markt wist de Duivense toeleverancier van de chipindustrie de orderinname, omzet en winst flink te vergroten. En de rugwind lijkt nog niet voorbij.

Lag het aantal orders in het eerste kwartaal van 2015 weliswaar (zes procent) lager dan een jaar eerder, maar op alle andere fronten was er verbetering te zien.

Voor het tweede kwartaal verwacht topman Richard Blickman bovendien een verdere verbetering van de resultaten. Daarmee zou het eerste halfjaar van 2015 het beste ooit moeten gaan worden.

Nog verder vooruitkijken is in deze markt, die zeer cyclisch en grillig is, volgens Blickman haast onbegonnen werk.

Juist gezien de cyclische markt is het een prestatie van formaat dat Besi “al negentien kwartalen op rij winstgevend is”, zoals de 61 jarige bestuursvoorzitter beleggers voorhield  tijdens de vorige week gehouden aandeelhoudersvergadering.

Groeiend marktaandeel

In de afgelopen vijf jaar deed het concern het naar eigen zeggen gedurende vier jaar beter dan de markt. Alleen in 2012 lukte dit niet.

De afgelopen jaren is het marktaandeel gegroeid naar 13,4 procent van de totale markt voor chipassemblage-apparatuur.

Deze markt is nog weer verder onder te verdelen in deelmarkten, waarbij Besi op de deelmarkten waarin het actief is bij elkaar opgeteld een marktaandeel heeft van 31,7 procent. De daadwerkelijke marktaandelen lopen behoorlijk uiteen, met als positieve uitschieter een marktaandeel van ruim 90 procent bij plating, oftewel het aanbrengen van metaallagen op chips.

Deze techniek, die onder andere toegepast kan worden op zonnepanelen, kan Besi nog veel geld opleveren “als de olieprijs weer stijgt”, aldus Blickman richting de samengekomen beleggers.

Opluisteren
Als Besi de opgaande lijn weet vast te houden, kan Blickman volgend jaar zijn vijfentwintigjarig dienstverband opluisteren met een nieuw record.

De topman werkt al sinds de oprichting van Besi in 1991 bij het concern dat de afgelopen jaren aan een opmars bezig is.

Chipfabrikanten als Infineon, NXP en STMicroelectronics zijn klant bij de in het Gelderse Duiven gevestigde bouwer van machines die chips kunnen monteren, sorteren en verpakken.

Traditioneel had Besi vooral veel klanten onder onderaannemers in de chipindustrie. De laatste jaren wordt steeds meer afzet geboekt bij de onafhankelijke chipproducenten. Omdat veel van deze producenten (zoals het Nederlandse NXP) in Europa of Noord-Amerika gevestigd zijn, lijkt de omzet uit Azië, voor iemand die naar de officiële cijfers kijkt, procentueel af te nemen.

Minder in Zwitserse franken
Veel van de apparatuur die voor deze bedrijven bestemd is wordt echter in Azië afgeleverd.

Door het toenemende belang van Azië is Besi hier ook steeds meer productie en gerelateerde activiteiten naartoe aan het verplaatsen.

Dit proces is de afgelopen maanden versneld door de forse stijging van de Zwitserse frank. In 2014 maakte Besi 20 procent van de kosten in deze munt, een percentage dat in 2015 en daarna zeker lager zal zijn. Maar, zo verzekerde Blickman beleggers, “er gaat geen onderzoek en ontwikkeling naar Azië”.

De grote aanwezigheid in Azië maakt overigens wel dat Besi een interne accountantsdienst heeft opgezet die als controleur zich met name op dit continent richt, want “statistisch gezien zijn de risico’s daar groter”, aldus financieel directeur Cor te Hennepe.

De nettowinst verviervoudigde in 2014 tot 71 miljoen euro (2013: 16 miljoen euro). De omzet steeg van 255 miljoen euro naar 379 miljoen euro. Beleggers ontvangen op 15 mei een dividend van 1,50 euro.

Vruchten
Van die winst- en koersspurt plukt Blickman ook zelf de financiële vruchten. De aandelentranches die hij in 2013 en 2014 als lange termijnbeloning ontving, hadden eind 2014 een waarde van net geen 6,5 keer zijn basissalaris van 450 duizend euro.

In 2013 en 2014 kreeg hij respectievelijk ruim 82 duizend en 74 duizend aandelen voorwaardelijk toegekend.

Omdat de omzet vorig jaar met vijftig procent steeg tot 380 miljoen euro en de nettowinst verdrievoudigde (tot 71 miljoen euro) mocht hij overigens begin dit jaar nog eens 92 duizend aandelen definitief bijschrijven.




Gerelateerde artikelen