VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Amerikaanse economie had een slechte jaarstart. Maar inmiddels lijkt het erop dat de grootste economie, net als vorig jaar, weer uit zijn winterslaap is gekomen.

In het eerste kwartaal groeide de Amerikaanse met een verwaarloosbare 0,2 procent. Vorig jaar werd een slecht eerste kwartaal, 2,1 procent krimp, gevolg door twee kwartalen van ongeveer 5 procent groei.
 
Of het lopende kwartaal net zo sterk wordt is nog de vraag maar zeker is dat de economie in de VS weer is versneld.
Vijf indicatoren die hierop wijzen.


1. Dienstensector en productiesector groeien

De index voor de toestand in de dienstensector van onderzoeksbureau Markit was in maart en april het hoogst sinds september vorig jaar. Van de ondervraagde bedrijven gaf 48 procent aan een verdere groei van zijn activiteiten te verwachten, tegen 2 procent die een krimp voorziet.
 
In de productiesector zijn bedrijven minder optimistisch, maar is wel sprake van groei. Vooral de orderopname was de laatste maanden zwak, mede als gevolg van de stijging van de dollar. Desondanks schat Markit dat het groeitempo in het tweede kwartaal op 3 procent op jaarbasis ligt.
 

2. Heel weinig uitkeringsaanvragen

Vanaf de financiële crisis was de arbeidsmarkt het grootste zorgpunt voor de Amerikaanse economie. De trage banengroei zou het economisch herstel voor lange tijd remmen. Het laatste jaar is de arbeidsmarkt echter het belangrijkste lichtpunt.
 
Een betrouwbare indicator voor waar de economie staat in de cyclus is het aantal uitkeringsaanvragen. Deze staat rond de laagste stand in vijftien jaar. Daar komt bij dat het aantal werkende Amerikanen nu veel groter is dan toen.
 

3. De consument is optimistisch

De positieve situatie op de arbeidsmarkt heeft zich al vertaald in een positief consumentenvertrouwen dat begin dit jaar de hoogste stand sinds de financiële crisis bereikte. Het optimisme is sindsdien weer wat afgenomen, maar staat nog steeds veel hoger dan in de voorgaande jaren.
 

4. Detailhandel verkoopt weer meer

Dat betekent niet automatisch dat de consument ook meer uitgeeft. Toch was er in maart en april weer groei van de detailhandelsverkopen nadat de drie maanden daarvoor een krimp hadden laten zien.
 

5. Huizenmarkt trekt aan

Het epicentrum van de financiële crisis, de huizenmarkt, komt ook op stoom. Het aantal nieuw in aanbouw genomen huizen was het grootst sinds november 2007. Het aantal vergunningsaanvragen voor de bouw van nieuwe huizen was het grootst sinds juni 2008.