VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Analist Michel Varaldo van de Franse bank Sociéte Générale heeft afgelopen jaren de beste adviezen gegeven. Dat blijkt uit een onderzoek van de VEB naar de prestaties van alle analisten die aandelen op de Nederlandse beurs volgen.

Michel Varaldo volgt namens Sociéte Générale de Nederlandse vastgoedfondsen Unibail Rodamco, Klépierre (voormalig Corio) en Eurocommercial Properties.  

Beleggers die de aankoop- en verkoopadviezen van de Fransman afgelopen drie jaar opvolgden, zouden gemiddeld 48 procent meer rendement hebben gehaald dan beleggers die zich lieten leiden door de mening van andere analisten van dezelfde aandelen.

Andere toppers onder de bijna 200 analisten die Nederlandse aandelen volgen zijn Kai Klose, vastgoedanalist van Berenberg en Albert Ploegh die namens ING de aandelen uit de financiële sector volgt.

Ook de adviezen van Sachin Soni,  specialist voor biotechaandelen van Kempen, en Luigi Minerva, die (onder andere) Nederlandse telecombedrijven volgt, zouden beleggers een fors hoger rendement bezorgd hebben dan gemiddeld.

Beoordeling

Om de prestaties van analisten te beoordelen berekenden wij het rendement dat een belegger zou hebben gehaald als hij exact de advieswijzigingen – kopen, houden en verkopen – had gevolgd van een analist voor een specifiek aandeel.

Dit rendement wordt afgezet tegen het gemiddelde rendement van alle analisten die hetzelfde aandeel volgen. Op basis van deze resultaten over een periode van één en drie jaar werd duidelijk welke analist gemiddeld beter of slechter presteerde dan zijn collega’s.

Nog steeds optimistisch

Winnaar Michel Varaldo dankt zijn uitverkiezing aan zijn trefzekere rentevisie. De Fransman voorzag dat het lage rente beleid van de Europese Centrale Bank een springplank zou zijn voor de koersen van vastgoedfondsen.

Vanuit die visie bleek hij optimistisch over de Nederlandse vastgoedfondsen Unibail Rodamco, Klépierre (voormalig Corio) en Eurocommercial Properties. En nog steeds is hij positief over de sector.

“Als we uitgaan van een renteniveau van één procent in de Eurozone dan kunnen de aandelen van vastgoedbedrijven nog 20 procent omhoog.” Mocht de rente weer oplopen dan verwacht Varaldo dat de bank de koopadviezen voor vastgoedaandelen weer zal  intrekken.

Varaldo, inmiddels 20 jaar analist en in een vorig leven financieel directeur bij de Franse vastgoedmaatschappij Simco, ziet op dit moment veel potentie in Unibail Rodamco. “Unibail Rodamco heeft een relatief laag risico omdat het fonds de beste winkelcentra van Europa bezit, uitstekend management heeft en over een pijplijn beschikt die vol met nieuwe projecten zit”.

Eurocommercial Properties is volgens Varaldo het minst interessant vanwege de hoge waardering en het feit dat het bedrijf nauwelijks zelf ontwikkelde vastgoedprojecten heeft. Sociéte Générale verlaagde het advies voor het aandeel in april naar houden.  

Kansen in technologie

Hans Slob, analist bij de Rabobank en nummer acht op de lijst met een outperformance van ruim 27 procent, speelde met zijn adviezen goed in op de koersstijgingen van dataleveranciers Reed Elsevier en Wolters Kluwer. “Reed Elsevier heeft het buitengewoon goed gedaan. Het is bedrijf met een sterke kasstroom in een defensieve sector. Bovendien heeft het concern een grote blootstelling aan big data”, aldus Slob.

Na de flinke koersstijgingen in de laatste 12 maanden zijn de uitgevers minder interessant geworden, aldus Slob. “Beide bedrijven hebben door grote belangen in de Verenigde Staten geprofiteerd van de dollarstijging, maar nu lijkt de euro weer aan kracht te winnen.” 

Voor kansen moeten beleggers het volgens de Rabo-analist zoeken bij technologiebedrijven. Slob is recent begonnen met het volgen van het Franse kabelbedrijf Altice dat ruim een jaar geleden een notering kreeg op het Damrak.

Het aandeel is flink gestegen, maar Slob ziet ruimte voor hogere koersen. “Altice heeft bewezen dat het succesvol is in overnames. De integratie van recente acquisities, waaronder die van Portugal Telecom, zal voor een verbetering van de marge zorgen”, zo voorspelt de Rabo-analist.  

Ook TomTom staat op zijn lijstje met kansrijke aandelen. Het bedrijf zal naar zijn verwachting profiteren van de trend naar geautomatiseerd rijden. Bovendien is het bedrijf volgens de analist succesvol in het op de markt brengen van consumentenproducten als sporthorloges en actiecamera´s.  

Jos scoort met ASML

Jos Versteeg, de alom in de media aanwezige analist van Theodoor Gilissen, staat zevende op de lijst van best presterende analisten. Zijn beste stock pick is chipmachinefabrikant ASML waar hij – ondanks steeds meer scepsis onder analisten over de hoge waardering – positief over bleef. “ASML heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waardoor chips veel sneller kunnen worden.

De enige twee concurrenten van het bedrijf, Canon en Nikon, lopen mijlenver achter”, aldus Versteeg. “Over 5 à 10 jaar is ASML nog steeds de dominante speler." Ook over Shell is Versteeg positief, voornamelijk vanwege het hoge dividendrendement,. 

Banken met de beste adviezen

Naast de individuele prestaties becijferden we de prestaties van alle analisten per bank. ING, UBS en Petercam komen hier bovendrijven als de beste adviseurs in de breedte. De slechtste adviezen kwamen van Credit Suisse, het Franse Nataxis en de lokale Duitse Landesbank Baden-Wuerttemberg.