VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 juni 2015

Vijf vragen over de uitverkoop op de obligatiemarkt

Vijf vragen over de uitverkoop op de obligatiemarkt
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De rente op staatsobligaties is de afgelopen dagen weer hard opgelopen. Hier en daar vallen al termen als uitverkoop, paniek en verwoesting. Wat moeten beleggers en dan vooral obligatiebeleggers hiermee?

Vijf vragen over hard oplopende rentes op een rij.

1. Wat is de impact van de stijgende rentes?

Als de rente op een obligatie stijgt, daalt de koers. Een hogere rente leidt dus automatisch tot een waardedaling van obligaties. Toch zijn de verliezen nog steeds redelijk beperkt. De Duitse tienjaarsrente staat nu op bijna 0,9 procent, tegen 0,07 procent anderhalve maand geleden.

De Duitse bundfuture, een maatstaf voor de koersen van tienjarige Duitse obligaties, is in dezelfde tijd met ruim 6 procent gedaald. Een andere indirecte manier om te beleggen in obligaties zijn indexfondsen. Een index voor Nederlandse staatsobligaties van Barclays is ruim 4 procent gezakt. De Barclays-etf op staatsleningen

2. Hoe kunnen beleggers het risico beperken?

Hoe gevoelig een obligatiebelegger is voor een rentestijging hangt af van de resterende looptijd van de leningen. Dit komt doordat een obligatie uiteindelijk volledig wordt afgelost. Naarmate de einddatum nadert beweegt de koers daardoor naar de hoofdsom toe en nemen koersverliezen af.


Een goede spreiding over resterende looptijden helpt daarom om verliezen in een obligatieportefeuille te beperken als de rente stijgt. Beleggers die verwachten dat de rente verder gaat stijgen, kunnen het beste de gemiddelde looptijd verkorten.

 

3. Hoe werkt dat praktisch?

Op een obligatieportefeuille met een goede spreiding worden in de loop van de tijd doorlopend leningen afgelost. Terwijl de rente stijgt, kunnen aflossingen worden herbelegd tegen hogere rentes en zo beweegt de portefeuille mee met de rente.

 

4. Wat is het vooruitzicht voor de rente?

De rente is in een paar dagen hard opgelopen, maar staat nog steeds historisch laag. De rente op Nederlandse tienjaars staatsobligaties staat nu rond de 1 procent, een niveau dat pas vorig najaar werd bereikt na meerdere decennia van dalingen.

De grote vraag is of de stijging van de laatste maand een keerpunt markeren. Sommige beleggingsgoeroes denken van wel. Bill Gross, de man die bekend staat als de obligatiekoning en het begin van de stijging in april bijna perfect timede, zei donderdag dat de recente dalingen hem angst aanjagen. Tegelijkertijd denkt hij niet dat de obligatiemarkt al in een 'bear market' zit, een markt die hard daalt. De opinie van Gross

 

5. Wat is het alternatief voor staatsobligaties?

Een probleem voor beleggers is dat het lastig is om alternatieven te vinden voor obligaties, vooral alternatieven met weinig risico. Aandelen staan op recordniveaus. De meeste beleggers zullen na de scherpe daling van het afgelopen jaar ook de grondstoffenmarkt niet zien zitten. Een mix van verschillende beleggingscategorieën ligt dan het meest voor de hand. En cash.


Gerelateerde artikelen

Oplopende rente: neem verzekeraars op in de portefeuille
Oplopende rente: neem verzekeraars op in de portefeuille
18-07-2017

Steeds meer signalen wijzen erop dat de rente begint op te lopen, of tenmin…

Lees verder

rente verzekeraars ECB
Beleggers verwachten een gematigd cijferseizoen
Chinese groei stokt, B.V. Nederland draait wel door
Chinese groei stokt, B.V. Nederland draait wel door
24-05-2017

Een afwaardering van de Chinese overheid door Moody’s zet de zorgen over de…

Lees verder

economie china
7 vragen over de VIX-index
7 vragen over de VIX-index
12-05-2017

De VIX-index staat al enige tijd rond de laagste stand sinds begin jaren ne…

Lees verder

beleggen index

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}