VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fiat Chrysler-topman Sergio Marchionne is vastbesloten een nieuw overnamecircus in de auto-industrie op gang te trekken. Mocht de Italiaan slagen dan is dat een teken van de doorgeslagen euforie in de overnamewereld.

De laatste tijd laat Marchionne steeds duidelijker blijken dat hij op overnamepad is. Dat Marchionne een man van daden is, bleek tijdens de financiële crisis toen Fiat het failliete Chrysler overnam.

De Italiaan denkt nu dat een consolidatie in de autosector onvermijdelijk is om de branche naar een hoger plan te tillen. Zo zouden de grote kosten voor investeringen in de ontwikkeling van nieuwe modellen en schonere motoren gedeeld kunnen worden.

 De Italiaanse oudgediende in de sector heeft zijn interesse voor GM al openlijk uitgesproken. Als GM niet wil, dan is plan B een overname van Peugeot Citroen (PSA), aldus Bloomberg. Overigens is er ook een plan C met Volkswagen als potentiële partner. Vooral voor dat laatste is een hele rijke fantasie nodig.

Vier redenen waarom het niet waarschijnlijk is dat Fiat Chrysler (FCA) snel samengaat met een ander groot autoconcern, laat staan dat het daarbij de bovenliggende partij is.

 

1. Fiat Chrysler is relatief klein

Het bedrijf is weliswaar een groot autoconcern met bijna 100 miljard euro omzet, maar is wel nog steeds een maatje kleiner dan de andere grote spelers. GM en Ford hebben een jaaromzet van ongeveer 150 miljard dollar, Volkswagen zit rond de 200 miljard euro.

Wat betreft beurswaarde is FCA helemaal een dwerg. Alleen PSA is met 14,8 miljard euro minder waard dan de 18 miljard dollar waar FCA op noteert.

Beurswaarde en omzet grote auto-concerns


2. Niet winstgevend

In 2014 maakte Fiat Chrysler een nettowinst van 632 miljoen euro. De brutowinst was 3,2 miljard euro wat neerkomt op een bruto winstmarge van ruim 3 procent. Nou staat de autoindustrie bekend om zijn lage winstmarges, maar het gemiddelde van de industrie was vorig jaar toch nog een respectabele 8 procent.

Daar komt bij dat het op dit moment goede tijden zijn voor de branche. De autoverkopen in de VS zijn weer terug op het niveau van voor de financiële crisis, in West-Europa zitten de verkopen ook in de lift. In opkomende markten, China voorop, was de groei de afgelopen jaren explosief.

 

3. Dat blijft voorlopig zo

Het bedrijf staat nog voor grote investeringen in nieuwe modellen van onder meer Alfa Romeo. Vorig jaar werd een vijfjarenplan met een totale investering van 50 miljard dollar gepresenteerd. Dit is ook meteen de reden waarom Marchionne een fusie wil. Zo kan het bedrijf de investeringslast spreiden.

 

4. En heeft veel schulden

Het grote gat tussen bruto- en nettowinst van Fiat-Chrysler wordt vooral veroorzaakt door circa 2 miljard euro aan rentebetalingen die het bedrijf per jaar moet doen. In totaal staat 33 miljard euro aan schuld op de balans.

De grote kredietbeoordelaars stoppen de obligaties van het bedrijf dan ook in de categorie ‘junk bonds’. De rentelasten zijn hiermee in lijn. Op meer dan de helft van de schulden betaalt het bedrijf meer dan 5 procent rente per jaar.

Een bedrijf dat er zo voorstaat lijkt niet de aangewezen speler om op overnamejacht te gaan. Ook als overnamedoelwit lijkt het weinig aantrekkelijk

Aan de andere kant is de stemming op financiële markten op dit moment zo optimistisch dat weinig te gek lijkt.

Als Marchionne met steun van banken en, of durfinvesteerders toch de kans krijgt om een megafusie te realiseren, dan zegt dat vooral heel veel over de doorgeslagen euforie in die kringen.