VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Chinese aandelenbeurzen zijn dit jaar geëxplodeerd en als Chinese aandelen binnekort een een belangrijke beursindex worden opgenomen kunnen de koersen nog verder omhoog. Tegelijkertijd is de Chinese economie tanende.

De Chinese economie verliest verder momentum, zo concludeerde de Oeso deze week .  De al historisch lage economische groei van 7 procent over het eerste kwartaal lijkt daarmee verder onder druk te staan.

De Chinese import, de Chinese bestedingen in het buitenland, daalt nu twee maanden op rij met ruim 16 procent. De teruglopende economische activiteit is terug te zien in een snel teruglopende inflatie. Geen fijne gedachte met de hoge schuldenberg waarmee het land kampt.

Tegelijkertijd spuiten de Chinese aandelenbeurzen omhoog. De beurzen van Sjanghai en Shenzhenbehoren de best presterende in de wereld dit jaar.

Dit brengt de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, in een lastig parket. Daar komt bij dat de instrumenten, die de centrale bank heeft om het economische tij te keren, schaarser worden.

Koersexplosie
De Chinese overheid heeft een brede ambitie de gesloten Chinese interne markt beter te laten aansluiten bij de overige financiële centra in de wereld.

Een belangrijke stap hiertoe werd in oktober vorig jaar gezet door een nieuwe beursverbinding te maken tussen Hongkong en Shanghai. Buitenlandse beleggers werd daarmee voor het eerst de mogelijkheid geboden te beleggen in de zogeheten ‘A-aandelen’ op het Chinese vaste land, de beurzen van Shanghai en Shenzhen.

Dat hebben beleggers geweten. De beurs van Shanghai is dit jaar al met een kleine 60 procent gestegen en over de afgelopen twaalf maanden met 160 procent. De beurs van Shenzhen maakt het nog bonter met een performance van 112 procent sinds begin dit jaar en 188 procent over de afgelopen twaalf maanden.

In goed gezelschap
Tegen de verwachting in werden aandelen van deze twee beurzen onlangs niet opgenomen in de toonaangevende
opkomendemarkten- en wereldindex van MSCI. De indexbouwers van Morgan Stanley hebben vooralsnog afgezien van een directe belegging in aandelen op het Chinese vasteland, vanwege twijfels over toegankelijkheid van de markt en onzekerheid rond juridisch eigendom.

De alom bekende ‘H-aandelen’, genoteerd in HongKong, maakten wel al onderdeel uit van de MSCI Emerging Market Index. 

Toch lijkt het een kwestie van tijd voordat continentaal China toch wordt meegenomen in de selectie van de Amerikaanse zakenbank. Dit kan de koersen nog verder opdrijven door de omvangrijke sloot geld die buitenlandse beleggers al dan niet gedwongen in de Chinese beurzen zullen pompen.

Concurrent van de MSCI, de FTSE group, eigendom van de London Stock Exchange, voegde recent al Chinese A-aandelen toe aan zijn wereldwijde indices en goede kans dat in september deze aandelen ook deel uitmaken van de opkomende landen benchmark. Een groot fondsenhuis Vanguard besloot deze maand Chinese A-aandelen aan zijn opkomende landenfondsen te gaan toevoegen.

Twijfelachtig
Een verdere koersstijging van de Chinese A-aandelen ligt dus voor de hand, maar is geen uitgemaakte zaak. Het grote geld komt waarschijnlijk pas echt als er meer duidelijkheid bestaat over de financiële hervormingen van het land.

Bovendien wacht eind dit jaar nog de beslissing van het IMF of het de Chinese yuan aan het mandje van wereldwijde reservevaluta’s gaat toevoegen. China hecht daar grote waarde aan. De yuan zou daarmee tot de belangrijkste valuta in de wereld gaan behoren.

Voorlopig zorgt deze ambitie vooral voor kopzorgen. Door de scherpe daling van de Japanse yen zouden de Chinese autoriteiten het liefst de yuan laten devalueren. Maar dat brengt opname in het IMF-mandje in gevaar.

Verder zullen beleggers toch in toenemende mate de economische terugval van China in hun beleggingsbeslissingen moeten meenemen.

Alle recente budgettaire en monetaire stimuli hebben niet kunnen voorkomen dat er in grote delen van de Chinese industrie overcapaciteit heerst en de prijzen onder druk staan. De sterke yuan en kapitaaluitstroom hebben alle inzet van de Chinese autoriteiten teniet gedaan.

De gewezen weg lijkt nog meer renteverlagingen. De afgelopen zes maanden verlaagde de People’s Bank of China al drie keer de rente en werden buffereisen voor banken versoepeld. Een ruimer monetair beleid blaast de aandelenballon echter alleen maar verder op kan meer kapitaalvlucht in de hand werken.