VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Op de aandelenmarkten leek het maandag of de Griekse crisis is opgelost. Tegelijkertijd was de stemming onder politici in Brussel wat onderkoeld. Maar als er ergens deze week een akkoord komt, zal blijken dat de vaak genoemde deadline van 30 juni boterzacht is.

Na ruim een week stagnatie kwam er aan het eind van het weekend opeens weer beweging in de onderhandelingen tussen Griekenland en Brussel. Dit leidde tot een jubelstemming op aandelenmarkten. Eerst gingen de koersen in Azië hard omhoog, daarna volgde Europa.

Tegelijkertijd gooiden ministers van Financiën van de eurolanden koud water op het enthousiasme. Een doorbraak zou er maandag zeker niet in zitten. Waarschijnlijk is er nog een ronde praten later in de week nodig.

Dan komt 30 juni, de dag waarop de Grieken 1,6 miljard euro moeten overmaken naar het IMF, opeens heel dichtbij. Om te voorkomen dat dit alsnog tot problemen leidt is een flexibele opstelling van een aantal spelers in het Griekse schuldenspel nodig.

Parlementen van de lidstaten

In verschillende lidstaten moeten parlementen apart goedkeuring geven aan een eventuele verlenging van het lopende steunprogramma. In februari stemden onder meer de Duitse, Nederlandse, Finse en Estse parlementen in met de verlenging die toen werd afgesproken.

Parlementaire processen kosten tijd en dat zou ertoe kunnen leiden dat 30 juni niet wordt gehaald. Maar het lijkt ondenkbaar dat een formele stemming in een klein euroland ertoe leidt dat het IMF een betaling misloopt.

IMF

Vorige week was Christine Lagarde, de voorvrouw van het IMF, ongekend hard in haar opstelling. Griekenland moet gewoon betalen en is meteen een wanbetaler als het geld 1 juli niet op de rekening staat.

De werkelijkheid is dat er een termijn van dertig dagen is voordat het uitblijven van een betaling op de agenda van het bestuur van het IMF komt. Als Griekenland 30 juni niet haalt, maar pakweg twee weken later wel, dan is het niet waarschijnlijk dat dit tot problemen gaat leiden.

ECB

De Griekse banken zijn op dit moment afhankelijk van de Europese Centrale Bank doordat rekeninghouders op grote schaal geld opnemen. De ECB geeft noodkredieten aan de banken waardoor de pinautomaten in Griekenland blijven werken en tegoeden kunnen worden overgeboekt.

De grote vraag is wel hoe lang de ECB hiermee door wil blijven gaan. Maandag ging het plafond voor de noodkredieten verder omhoog. Er staat een nieuwe conference call van de ECB-bankiers gepland voor dinsdag. Mogelijk is de grens al bereikt doordat de banken geen onderpand meer hebben.

De ECB heeft in het verleden laten zien bereid te zijn op cruciale momenten de duimschroeven aan te draaien om onwillige landen in het gareel te dwingen. Maar als er een akkoord is, zal de ECB ongetwijfeld meewerken aan een voorspoedige implementatie.

Mogelijk kan de ECB zelfs een oplossing bieden voor een tijdelijk liquiditeitsprobleem waardoor het Griekenland het IMF niet kan betalen. Als de banken de mogelijkheid krijgen om meer kortlopend schuldpapier te kopen zou de staat een terugbetaling zo kunnen financieren.

Kortom, er is nog tijd om tot een akkoord te komen, ook nude Europese top maandag niet tot een echt resultaat heeft geleid. Uiteindelijk gaat het om de vraag of er een akkoord komt, of dat de onderhandelingen definitief klappen.