VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Griekse chaos domineert het nieuws op de financiële markten. Maar als het referendum zondag achter de rug is begint vrijwel direct het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen. Wat kunnen beleggers verwachten?

Van het vorige kwartaalcijferseizoen werd vooraf gezegd dat het er slecht uit zou komen te zien. Uiteindelijk viel het mee, al heeft het weinig gedaan voor de aandelenmarkt. De Dow-Jonesindex en S&P 500 zijn de afgelopen maanden, net als de eerste maanden van het jaar amper van hun plaats gekomen.

Zes verwachtingen voor het komende cijferseizoen.


1. Energiesector blijft de rest omlaag trekken

Over de hele S&P 500 genomen wordt gerekend op een krimp op jaarbasis van zowel omzet als winst met 4,5 procent. De negatieve cijfers komen op het conto van de energiesector die last heeft van de lage olieprijs. Als deze sector buiten beschouwing wordt gelaten nemen zowel omzet als winst van S&P-bedrijven toe.


2. Voorlopig geen omzet- en winstgroei

De lage olieprijs werkt waarschijnlijk nog tot in het vierde kwartaal door in de resultaten van Amerikaanse bedrijven. Vanaf het vierde kwartaal zwakt dit effect af omdat de olieprijsdaling tot stilstand is gekomen en de olieprijs is hersteld sinds februari.

3. Gevoeligheid voor de sterke dollar...

De stijging van de dollar zet de cijfers van Amerikaanse bedrijven die internationaal actief zijn onder druk. Net als vorig kwartaal zal dit weer een belangrijk aandachtspunt zijn. Drie maanden geleden was de grote angst dat dit effect heel sterk zou zijn. In de loop van het cijferseizoen bleek echter dat de sterke dollar ook positieve effecten heeft waaronder lagere inkoopprijzen.


4. ...en voor verzwakking van de economie in opkomende landen

De grote opkomende economieën gaan op dit moment niet al te best. In China kelderden de aandelenmarkten de afgelopen week en is er grote twijfel over de haalbaarheid van economische groeidoelen. Brazilië gaat door de diepste recessie in 25 jaar. De BIS waarschuwde dit weekend ook dat een groeivertraging in opkomende markten onvermijdelijk lijkt.

Opvallend genoeg bleek blootstelling aan het buitenland de afgelopen tijd overigens een pluspunt voor de koers van Amerikaanse bedrijven. Aandelen van bedrijven die meer dan 50 procent van hun omzet van buiten de VS halen presteerden beter dan van bedrijven die omzet vooral uit de VS halen.

5. Tegenvallers worden afgestraft

Voordat Alcoa officieel de aftrap geeft, is er altijd al een aantal bedrijven dat in de weken daarvoor cijfers publiceert. Het gaat om bedrijven waarvan het kwartaal al eind mei afloopt. Het aantal tegenvallers tot nu toe is een kleine minderheid, maar het leidde in die gevallen wel tot aanzienlijke koersdalingen. Dit wijst erop dat de markt een lage tolerantie heeft voor missers.

 

6. Economie VS groeit matig, maar staat niet stil

Een van de tegenvallers kwam van pakketvervoerder FedEx, in zekere zin een soort barometer voor de economie. Zowel de omzet- als winstcijfers waren minder dan verwacht. Dit kwam echter op het conto van valuta-effecten en lagere brandstoftoeslagen door de gedaalde olieprijs. De volumes groeiden zowel in de VS als internationaal met enkele procenten.

De economie groeit gematigd was de conclusie van FedEx. Dit is in lijn met het beeld dat eerder naar voren kwam uit Amerikaanse macrocijfers. Dit betekent dat de zorgen over aanhoudende stagnatie na een eerste kwartaal waarin de Amerikaanse economie licht kromp niet terecht blijken.