VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 juli 2015

Griekse beurs ligt stil, maar Griekse aandelen in New York laten forse schokken zien

Griekse beurs ligt stil, maar Griekse aandelen in New York laten forse schokken zien
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Griekse beurs is een week gesloten om te voorkomen dat aandelen massaal worden afgestraft door de dramatische wending in de schuldpositie van het land. Een aantal Griekse aandelen is ook genoteerd in Londen of New York. De koersontwikkeling daar laat zien hoe heftig de beursreacties zouden zijn.

De Griekse beurs in Athene mag dan dicht zijn tot 6 juli, de handel in Griekse trackers en zogeheten American Depository Receipts (ADR’s) gaat gewoon door op de beurs van New York en Londen.

Een ADR staat vaak 1 op 1 of in een andere bepaalde verhouding ten opzichte van de aandelen op de hoofdnotering, in dit geval de notering in Athene.  Een aantal Griekse aandelen heeft een dergelijke ADR-notering op de beurzen van New York of Londen. Speculanten die hier nu handelen, speculeren eigenlijk blind omdat de onderliggende waarde niet actief is op de beurs in Athene.

De noteringen van National Bank of Greece ( New York) en Coca-Cola HBC, de Griekse tak van Coca Cola (Londen) daalde maandag respectievelijk 24% en 3.4%. Ook de Griekse bedrijven CDialogues en Goldenport Holdings handelen gewoon door op de beurs in Londen.

Kwart lager

De bekende  Amerikaanse tracker Global X FTSE Greece 20, beter bekend onder de ticker GREK ,daalde na het weekend waarin geen akkoord werd bereikt met 19 procent. De onderliggende waarde zijn verschillende fysieke Griekse aandelen. Zo maakt bottelaar Coca Cola HBC 25 procent uit van de tracker, en hebben de Griekse banken een flinke weging van ongeveer 23 procent in de etf.

Het gaat hierbij om National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank, Pireaus Bank. Het overige fondsvermogen van de Global FTSE Greece-tracker is geïnvesteerd in een allegaartje van bedrijven uit de telecommunicatie, retail  (zoals Jumbo en Folli Follie), entertainment (gokbedrijf OPAP) en olie & gas-sector (waaronder Public Power).

De handel in een andere tracker op Griekenland, die van aanbieder Lyxor, is maandag stil gelegd De Lyxor FTSE Athex 20 volgt de Athex 20 index en heeft noteringen in Duitsland, Frankrijk en Italië.  Beurstoezichthouders staakten de handel nadat de koers maandag met 20% daalde.

Veel handel

Handelaren in de GREK tracker en verschillende ADR’s maken op dit moment een inschatting op basis van de geruchten, feiten en halve waarheden die de ronde doen. Omdat de tracker op dit moment een van de weinige mogelijkheden is om direct op de Griekse situatie in te spelen is het volume enorm toegenomen.

In theorie mag de uitgevende instelling de handel stilleggen als er geen prijs gemaakt kan worden, maar tot dusver gaat de handel door, waarschijnlijk mede omdat enkele ADR’s wel beschikbaar zijn en zodoende toch ook enige informatie bieden aan beleggers.

Nu de hoop toeneemt op ofwel een deal op basis van nieuwe onderhandelingsmogelijkheden ofwel een Grieks ‘’Ja’’ bij het referendum van aankomende zondag, is ook de koers van de GREK tracker alweer iets opgelopen. 


Gerelateerde artikelen

Indexbeleggen met anabole steroïden
Indexbeleggen met anabole steroïden
01-03-2018

Het beursgenoteerde indexproduct, de ETF (Exchange Traded Fund), wint nog a…

Lees verder

beurs etf indexbeleggen
RELX herhaalt de voorzichtige verwachtingen, terwijl de economische omgeving flink verbetert
RELX herhaalt de voorzichtige verwachtingen, terwijl de economische omgeving flink verbetert
16-02-2018

De omzet van informatieconcern RELX groeit al jaren met enkele procenten pe…

Lees verder

economie reed elsevier uitgever relx
Flow Traders sorteert voor op de verbinding tussen China en Hongkong
Flow Traders sorteert voor op de verbinding tussen China en Hongkong
12-01-2018

Flitshandelaar Flow Traders heeft een vergunning gekregen om in Hongkong te…

Lees verder

beurs china markt
Zijn aandelen nu duur of goedkoop? Vijf graadmeters die beleggers kunnen helpen
Zijn aandelen nu duur of goedkoop? Vijf graadmeters die beleggers kunnen helpen
04-01-2018

In een rapport van de Britse zakenbank Schroders waarin vijf graadmeters wo…

Lees verder

aandelen beurskoers markt

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}