VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beurzen in China maken een serieuze krach door. Vooralsnog is de verkoopgolf niet overgeslagen naar andere markten, maar de grote vraag is of dat zo blijft.

Vier redenen waarom de paniek niet overslaat.
 
1. De zeepbel is ook in isolement opgeblazen
 
De koersen in China zijn vanaf het begin van het jaar praktisch in een rechte lijn omhoog gegaan. Voor de neergang half juni werd ingezet had de beurs een ruime verdubbeling achter de rug. Tegelijkertijd zijn de beurzen in Europa licht gestegen en in de VS amper van hun plaats gekomen. Het is dus een geisoleerde zeepbel die nu leegloopt.
 
2. Centrale banken bieden rugdekking
 
De ECB en de Japanse centrale bank zijn nog volop bezig met stimuleringsprogramma’s. De Fed en de Bank of England zijn op weg naar hun eerste renteverhogingen, maar hebben ook duidelijk gemaakt dat deze bij serieuze tegenwind zullen worden uitgesteld. Volgens Bank of America garandeert dit dat onrust in een deel van de wereld, of het nou China, Griekenland of Puerto Rico is, niet kan overslaan.
 
3. De Chinezen zetten stappen om het tij te keren
 
De officiele rentestanden zijn nog een keer verlaagd en de mogelijkheden om te beleggen met geleend geld zijn verruimd. Er wordt ook over gesproken om een half jaar geen beursgangen te doen zodat langs deze weg geen geld meer ‘weglekt’ van de beurs. Het kost even tijd voordat deze maatregelen impact hebben. Als de crash nu wordt gestopt en de Griekse crisis gaat liggen richten alle ogen zich op het Amerikaanse cijferseizoen.
4. China is groot, maar ook nog lang geen Wall Street

De vergelijkingen waren niet van de lucht de afgelopen dagen. In korte tijd ging er tien keer de Griekse economie, of één keer de Franse beurs aan waarde verloren in China. De Chinese beurs is sinds vorig jaar na Wall Street de tweede ter wereld.

In het najaar ging China Japan voorbij. Op het hoogtepunt was totale marktwaarde op de Chinese beurs echter nog steeds maar krap de helft van die in New York. De Japanse beurs kwakkelt al meer dan twee decennia, terwijl de beurzen in het westen door de bank genomen flink zijn gestegen.

Na bijna een maand van koersdalingen is er ruim een derde van de Chinese beurzen afgegaan. In de tussentijd waren beleggers elders druk met de Griekse crisis. Als er volgende week meer duidelijkheid is over de toekomst van Griekenland begint het Amerikaanse cijferseizoen. Het ligt niet voor de hand dat beleggers zich dan opeens druk gaan maken over de crash in China.