VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beurs heeft flink te lijden gehad onder het (te) lang uitblijven van een oplossing voor de kwestie Griekenland. Beleggers lijken af te haken of zoeken het in extremen: van gokken op een crash tot uitwijken naar China. Vier dingen die een aandelenbelegger nu beter niet doet.

1. Niet op die crash gokken

De Amsterdamse beursindex AEX bleef, na een sterke stijging sinds eind 2014, in de lentemaanden rustig heen en weer bewegen tussen 470 en 510. In juli werd die ‘trading range’ aan de onderkant verlaten, na een zoveelste teleurstellende uitkomst van het overleg tussen Griekenland en de rest van de EU.

Een verdere daling tot 400, het niveau dat de AEX in januari nog had, mag nooit worden uitgesloten maar is volgens technische analisten niet waarschijnlijk. Rond 450 en 460 liggen daarvoor teveel belangrijke steunniveaus, menen zij.

Wie daar wel op gokt, moet beseffen dat dit veel geld kan kosten. Putopties zijn door de onrust schrikbarend duur geworden. De ‘implied volatility’ is in een jaar tijd niet zo hoog geweest, wat betekent dat opties momenteel zeer kostbaar zijn.

Wie het liever probeert met een turbo short moet zich realiseren dat de hefboomproducten met de hoogste hefbomen door het heen en weer stuiteren van de beurzen vrijwel altijd worden ‘uitgetikt’.

Met speculeren op crashes verdien je alleen geld als je toevallig een keer goed zit. Wie consequent ellende op de beurzen  voorspelt krijgt weliswaar af en toe gelijk, maar wie consequent op koersdalingen speculeert, raakt op de lange duur zijn geld kwijt.


2. Focus niet teveel op dat ene pijnpunt

Veel beleggers zijn zeer somber geworden door het debacle rond Griekenland. De terechte, maar excessieve aandacht voor dit hele kleine stukje Eurozone beneemt nog wel eens het zicht op het grotere plaatje. De EU is nog altijd het belangrijkste economische blok van de wereld, dat afgelopen maanden ook nog eens duidelijke tekenen van herstel en hier worden de laatste maanden duidelijke tekenen van herstel zichtbaar, mede dankzij hervormingen in landen als Spanje en Ierland en ook dankzij het actieve stimuleringsbeleid van de ECB. Macro-cijfers tonen dat het de goede kant op gaat, zeker met Europa.

Beleggers zouden kunnen denken aan 1993: Nederland kwam uit een recessie, de werkloosheid was hoog en voor het eerst ging er een bedrijf dat in de AEX zat failliet: DAF. Het aandeel DAF ging naar 0 maar de AEX steeg dat jaar met 45 procent en er volgden nog enkele zeer goede jaren. Richt je op het grotere geheel en de wat langere termijn, een faillissement van Griekenland is niet het einde van de wereld. Het land zal, net als DAF, zeker een doorstart maken.

3. Alles op China dan maar? Niet doen!

Vang geen vallende messen, dat is een beurswijsheid die in deze tijden ook niet vergeten mag worden. De Chinese beurs is in de afgelopen maand een derde minder waard geworden. Dat heeft vooral te maken met paniek onder Chinese particulieren die met veel te veel geleend geld in die beurzen zitten. De aandelen van de A-share Shanghai Stock Exchange (SSE) Composite Index mogen westerse particuliere beleggers niet kopen.

Nu beginnen daar ook de buitenlandse professionele beleggers de uitgang te zoeken. De Chinese overheid probeert nu door opkopen van ETF’s de markt te ondersteunen en grote beleggers hebben een verkoopverbod gekregen. Dat zorgde vanochtend voor een opleving, maar het is de vraag of de maatregelen de verkoopgolf kan stoppen.

Bovendien kan een verkoopverbod op de A-aandelen leiden tot een verkoopgolf in de H-aandelen in Hong Kong, een beter gereguleerde markt met meer liquiditeit waar westerse beleggers wel terecht kunnen. Want als de verkopen het gevolg zijn van ‘margin calls’, moeten beleggers het ergens vandaan halen.

Voor de wat langere termijn is het misschien niet gek om meer in China te beleggen: er is daar ruimte voor verdere monetaire versoepeling en waarderingen zijn aantrekkelijk nu. Beleggers moeten echter wel bedenken dat de hoeveelheid geld die nu verloren is gegaan waarschijnlijk gaat doorwerken in de Chinese economie.

Wie Griekenland beu is en zijn geluk dan maar in Hong Kong wil gaan beproeven doet dat dus beter niet te enthousiast, want dit zou wel eens een klassiek vallend mes kunnen zijn. Laat het eerst even uitzieken, of steek eerst een teen in het water met een beperkt bedrag.


4. De sterkst gedaalde aandelen kopen? Juist niet!

Onderzoek wijst uit dat het rendement op aandelen met een lagere beweeglijkheid hoger is dan het rendement op sterk beweeglijke aandelen. ‘Groeiaandelen’ met hoge koers-winstverhoudingen en lage dividendrendementen doen het relatief slecht ten opzichte van ‘waarde-aandelen’.  

Beide categorieën aandelen zijn de voorbije periode gedaald, en de groeiaandelen het hardst. Toch moet een belegger ook op dit soort momenten gewoon voor de waarde-aandelen blijven gaan. Misschien blijven die in het eerste herstel nog wat achter, op de lange duur betaalt het zich uit.

Wie echt een optimaal rendement wil behalen, switcht op tijd van groei naar waarde als de economie stilvalt en ook op tijd weer terug. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Een van de bekendste en rijkste beleggers ter wereld, Warren Buffet, heeft de groeiaandelen vrijwel altijd genegeerd en is permanent op zoek naar waarde. Dat kunnen overigens ook groeiaandelen zijn, die tijdelijk de waardering van een waarde-aandeel hebben, dat zijn natuurlijk de mooiste.

De AEX piekte eind april op 510 punten, daar zijn er nu zo’n 40 vanaf. Hieronder de verschillen per aandeel. Bij de minst gedaalde bevinden zich vermoedelijk de sterkste bedrijven. Hoewel over Altice de meningen verdeeld zijn

 

Beursfonds

Koersrendement sinds 27-4-'15 

Altice

11,7%

Randstad

5,8%

ING

1,6%

TNT Express

0,2%

DSM

-0,7%

NN Group

-1,5%

KPN

-4,8%

Gemalto

-5,2%

RELX Group

-5,7%

Aalberts

-6,0%

Heineken

-6,1%

Vopak

-6,5%

AEX

-7,8%

Unilever

-8,2%

AEGON

-8,9%

ASM Litho

-9,4%

Ahold

-9,8%

Boskalis

-10,0%

OCI

-10,1%

Akzo Nobel

-10,9%

Unibail

-12,8%

RD Shell-A

-12,9%

Wolters Kluwer

-14,3%

Delta Lloyd

-15,7%

Arcelor Mittal

-16,5%

Philips

-16,8%