VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ze zijn eruit. Griekenland en zijn banken krijgen de broodnodige noodsteun. Het land gaat stevig hervormen en er wordt voor 50 miljard euro aan bezittingen te koop gezet. Maar niet alles is wat het lijkt. Vijf misverstanden op een rij.

Misverstand 1: Nu is het weer allemaal koek en ei

We hebben een ‘agreekment’, grapte voorzitter van de eurotop Donald Tusk bij de bekendmaking van de deal. Met het akkoord lijkt het directe gevaar van een vertrek van Griekenland uit de eurozone voorlopig bezworen.

Maar de andere achttien eurolanden hebben een soort dictaat opgelegd waaraan eerst door de Griekse regering moet worden voldaan voordat er geld wordt overgemaakt. Het vertrouwen is weg, er moeten daarom nog voor woensdag verschillende hervormingen door het Griekse parlement worden goedgekeurd, waaronder gevoelige zaken als de BTW en de pensioenen.

De ‘troika’ van de ECB, Europese Commissie en het IMF blijft ook gewoon intact. De Grieken hadden graag van het IMF af gewild, maar dat zit er niet in. Het zal voorlopig blijven schuren want deze deal gaat regelrecht in tegen alles waar de partij van premier Tsipras voor staat én tegen de uitslag van het referendum waarbij tegen een aanzienlijk lichtere set maatregelen werd gestemd.

Sociale onrust was er al volop, maar de kans dat grote groepen Grieken de komende weken weer de straat opgaan is niet ondenkbaar. Ook zal de regering Tsipras het waarschijnlijk niet lang meer maken. Er zijn heel wat Grieken die niet veel meer te verliezen hebben en dat is altijd gevaarlijk.

Misverstand 2: Griekenland heeft voor 50 miljard aan tafelzilver

Het lijkt een goed idee, voor 50 miljard euro aan bezittingen in een apart fonds onderbrengen en door een onafhankelijke autoriteit laten verkopen. Een deel van de opbrengst zal worden gebruikt voor aflossing van de staatsschuld, een ander deel gaat naar de noodlijdende banken en 12,5 miljard mag in de Griekse economie worden gepompt.

Het is echter zeer de vraag of de Griekse staatsbedrijven, havens en vliegvelden op dit moment een dergelijk bedrag zullen opbrengen. Het land ligt op zijn gat en de meeste staatsbedrijven zijn al uitgekleed of lijden grote verliezen.

Misverstand 3: Heel Europa gaat hiermee akkoord

Er is nog steeds een flinke kans dat verschillende landen het akkoord dat er nu ligt als onvoldoende van de hand wijzen. Vooral de schuldverlichting in de vorm van lagere rente of verlenging van looptijden ligt moeilijk. De Grieken vragen nu meer dan 80 miljard euro.

Die komt dan bovenop de ruim 200 miljard die al van het permanente noodfonds werd verkregen. Dat geld wordt verstrekt door de andere landen van de EU en in verschillende landen moet daarvoor toestemming worden gevraagd aan het parlement. Zeker de Duitsers en de Finnen zouden nog kunnen tegenstribbelen. In Nederland staan voorlopig alleen de PvdA en D66 achter het nieuwe akkoord.


Misverstand 4: Griekenland is nu weer zonder meer onderdeel van de eurozone

Met de Griekse deal van vandaag mag Griekenland in naam nog deel uitmaken van de eurozone, in praktijk draait het land voorlopig nog lang niet mee binnen de muntzone. Sterker, aan een van de uitgangspunten van de Europese Unie, vrij verkeer van kapitaal, kan het land voorlopig niet voldoen, gezien de kapitaalcontroles die nog enige tijd zullen aanhouden.

Ook voldoet het land bij lange na nog niet aan de regels voor staatsschuld die binnen de eurozone zijn afgesproken. Griekenland is niet het eerste land dat een staatsschuld heeft van meer dan 60 procent van het bbp, maar de mate waarin het deze grens overstijgt is groter dan ooit eerder geconstateerd binnen de muntunie.

Van kwijtschelding van staatsschuld is het in de recente deal niet gekomen, aflossing en rentebetalingen worden wel  vooruit geschoven. Zonder economische groei kan Griekenland zijn schuld nooit aflossen. De bezuinigingen die nu gaan plaatsvinden zullen ervoor zorgen dat de economie voorlopig niet groeit maar krimpt.

Die harde realiteit kan zorgen voor een herhaling van zetten. Athene krijgt het nieuwe steunpakket opnieuw in delen, waarbij het tussentijds moet kwalificeren voor een nieuwe tranche aan miljardensteun. Het is deze gang van zaken die de tumult van afgelopen weken in de hand gewerkt heeft. Volgende keer zal de kans weer kleiner zijn dat er in blessuretijd een akkoord wordt bereikt.

Misverstand 5: de Griekse beurs kan weer omhoog

Op de dag waarop het akkoord wordt bereikt doen de beurzen het goed: de AEX wint 1,5 procent en vooral de Europese bankaandelen staan hoger.

De banken in Griekenland blijven voorlopig dicht en dat geldt ook voor de zwaar gehavende Griekse aandelenbeurs. In New York wordt echter nog wel gehandeld in de ADRs op een beperkt aantal Griekse aandelen. In de meeste is de laatste dagen nauwelijks gehandeld. Een uitzondering is National Bank of Greece (Nasdaq code NBG). Dat aandeel ging vrijdag met 11 procent omhoog en opent vanmiddag ook flink hoger, zo’n 15 procent op 1,40 dollar. Dat is echter nog altijd minder dan de helft van wat het aandeel een jaar geleden deed.

Ook de Global X FTSE Greece 20 ETF wordt in New York verhandeld (NYSE code GREK). Deze tracker volgt een index van de 20 belangrijkste Griekse aandelen. De koers schoot vrijdag al omhoog en zal het vandaag ook goed doen.

Ook die FTSE Greece 20 is in het voorbije jaar gehalveerd en het zou wel eens een ‘dead cat bounce’ kunnen zijn die de Griekse aandelen nu maken. Vermoedelijk zullen de Griekse banken moeten worden geherkapitaliseerd omdat ze zo goed als failliet zijn. Dat kan ten dele met geld van het ESM-noodfonds, maar ook de aandeelhouders, obligatiehouders en de grote spaarders zullen vermoedelijk moeten bloeden. De troika heeft eerder met dat bijltje gehakt, op Cyprus.

Beleggers doen er dus verstandig aan niet te gretig te zijn met Griekse aandelen.