VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ondanks alle problemen wereldwijd zijn de aandelenbeurzen afgelopen zesenhalve maand fors gestegen. Aandelen uit de smallcap-index presteerden het beste, zoals gebruikelijk afgelopen jaren.

Russische spanningen, oneindig gesteggel over een Grexit en een forse correctie in China ten spijt is het afgelopen maanden goed toeven geweest aan het Damrak. De steunmaatregelen van ECB-president Mario Draghi lijken zwaarder te wegen dan de negatieve effecten van alle brandhaarden die in de wereld opdoemden.

De AEX, midkap en smallcap-index konden in de eerste zesenhalve maand van het jaar respectievelijk 18,6 procent, 16,2 procent en 31 procent bijschrijven.

De hoger dan gemiddelde prestaties van het mandje van 25 smallcap-aandelen zijn geen nieuw gegeven. Sinds 2005 steeg de smallcap-index zeven van de negen keer harder dan de AEX- en midkapindex.   

Smallcapindex presteerde afgelopen jaren het beste


Binnen de indices zijn de verschillen in prestaties groot. Een overzicht van winnaars en verliezers in de eerste 28 weken van 2015. Kleine bedrijven hebben veelal een grotere blootstelling aan Nederland en omringende landen dan multinationals. Dat is na zeven jaar kwakkelen een voordeel nu de Europese economie weer uit het dal klimt.  

Franse winnaar

Binnen de AEX staat het Franse kabelbedrijf Altice met een rendement van 85 procent eenzaam aan de top. Het bedrijf groeit hard door overnames, en bij iedere acquisitiepoging lijken beleggers het aandeel tientallen procenten hoger te zetten. Maar bij iedere nieuwe loot aan de boom, stijgt ook de schuld.

De nummer drie op de lijst, ING Groep, boekte een positief rendement van 45 procent. Topman Ralph Hamers profiteert van een vette rentemarge als gevolg van goedkoop geld uit Frankfurt. Daarnaast hoeft de bank minder geld opzij te zetten voor wanbetalende klanten omdat de economie aantrekt.

Dat TNT Express in de top vijf staat, komt volledig op het conto van het nog lopende overnamebod van Amerikaanse branchegenoot Fedex.

De grootste verliezer in de hoofdindex is Delta Lloyd (minus 11,2 procent). Het verzekeringsbedrijf ligt overhoop met de toezichthouder over de interne controle en ondervindt last van de lage rente. Oliegigant Shell en staalproducent ArcelorMittal kampen met dalende inkomsten als gevolg van lagere grondstofprijzen.   

Naam Rendement Naam Rendement
Altice 85% Delta Lloyd -11,2%
Randstad Holding 58% ArcelorMittal -5,9%
ING Groep 45% Royal Dutch Shell -2,9%
TNT Express 40% Boskalis 1,1%
KPN 36% Philips 2,5%


Galapagos smaakmaker

In de Midkap was biotechnologiebedrijf Galapagos de grote smaakmaker. Het bedrijf dat positieve testresultaten kon presenteren voor een reuma-pil, was eind juni bijna drie keer zo veel waard als bij aanvang van het jaar. Galapagos presenteerde niet alleen degelijke kwartaalcijfers, het bedrijf kreeg ook een notering aan de beurs van New York. In de Verenigde Staten heerst een buitengewoon gunstige klimaat voor biotechaandelen.

De nummer twee op de lijst, navigatiebedrijf TomTom, lijkt de weg omhoog te hebben gevonden. In de loop van het jaar kwam muziek in het aandeel toen naar buiten kwam dat er grote belangstelling was voor navigatiekaartentak Here van Nokia. Speculatie over de hoge waarde van Here zorgde ook voor een opwaardering van TomTom. Daarnaast was de introductie van een nieuwe reeks TomTom-sporthorloges een succes.

Grote verliezer is Air France KLM met een min van ruim 20 procent. Het bedrijf blijft worstelen met een te hoge kostenstructuur die het maar niet omlaag weet te krijgen.

Naam  Rendement Naam  Rendement
Galapagos 234,7% Air France-KLM -20,7%
TomTom  82,1% Wereldhave  -1,5%
BAM Groep  59,4% Arcadis  -0,4%
TKH Group  52,9% NSI  3,9%
Aperam 50,9% Royal Imtech  4,4%

Raadselachtig Esperite 

Esperite, het voormalige Cryo-Save, was onder de kleine aandelen het meest in trek (90,9 procent koersstijging). Topman Frederic Amar had op de aandeelhoudersvergadering in juni geen duidelijke verklaring voor de forse koersappreciatie. Wel wees de topman op enkele nieuwe producten die het bedrijf had geïntroduceerd, waaronder een methode waarmee snel en effectief het syndroom van down bij niet geboren baby´s kan worden vastgesteld. 

Natuurvoedingsbedrijf Wessanen lijkt na jaren van kwakkelen de weg omhoog gevonden te hebben; het aandeel steeg dit jaar tot nu toe ruim 57 procent. Het voedingsconcern zette de divisies voor snacks en alcoholische drankjesbuiten de deur en kan zich nu volledig richting op verovering van de markt voor biologische voeding.  Beleggers waarderen die focus.

Ballast Nedam verloor het meeste waarde van alle Nederlandse aandelen. Waar bouwcollega’s Bam en Heijmans profiteerden van een opleving van de Nederlandse bouwmarkt en herstel van de huizenmarkt, daalde het aandeel van de bouwer uit Nieuwegein met 57 procent. Rampenproject A15 dreigde Ballast Nedam in faillissement te storten. Het bedrijf moest op de been gehouden worden met een sterk verwaterende aandelenemissie. De tweede binnen één jaar.   

Naam  Rendement Naam  Rendement
Esperite  90,9% Ballast Nedam  -57%
Wessanen 57,4% Macintosh  -29%
Yatra Capital  48,5% Telegraaf Media Groep  -23%
Brunel International 37,2% Stern Groep -2%
Accell Group 30,9% Docdata 1%

Winnende sectoren in Europa

Het Damrak is te klein om iets zinnigs te zeggen over de rendementen van individuele sectoren. We keken hiervoor naar de rendementen van sectoren binnen de stoxx 600, de 600 bedrijven met de grootste marktkapitalisatie in Europa.  

Sector

Rendement

Grondstoffen

14,5%

Consumentengoederen

22,4%

Consumentendiensten

16,9%

Financieel

16,4%

Industrieel

16,9%

Gemiddelde

17,4%

 Bedrijven die actief zijn in de consumentengoederensector – denk aan autofabrikant Peugeot (plus 80,5 procent), zonnebrillenmaker Luxottica (34,4 procent) en bierbrouwer Carlsberg (28,7 procent) – lieten de beste rendementen zien met een gemiddelde van 22,4 procent in het afgelopen half jaar.

De grondstoffensector was de minst fortuinlijke beleggingen. Bedrijven die actief zijn in deze sector zagen de prijzen van hun afzetproduct sterk dalen. 

Het verschil in prestaties tussen sectoren is overigens niet buitensporig. Een groot deel van de stijging lijkt het gevolg van ingrepen van de Europese Centrale Bank. Daar profiteerde ieder aandeel van.