VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij al het nieuws over Griekenland en in mindere mate China zou haast vergeten worden dat de halfjaarcijfers weer voor de deur staan. Wat zijn de verwachtingen en waar dienen beleggers op te letten.

De halfjaarcijfers zijn normaal gesproken een welkome afwisseling in nieuwsluwe komkommertijd. Maar van gezapige tijden is dit jaar geen sprake met tumult rond Griekenland en China.

Toch zal de aandacht in de tweede helft van juli traditiegetrouw richting de prestaties van beursgenoteerde bedrijven gaan.

Enige terughoudendheid lijkt op zijn plaats nu de wereldeconomie vaart verliest en vooral China afstevent op de laagste groei sinds jaren.

Daar staat tegenover dat de Amerikaanse economie de groei weer te pakken heeft en ook het eurogebied het ergste achter de rug heeft.

Hieronder een aantal zaken waar beleggers rekening mee moeten houden.

Beurskoersen al vooruitgelopen
In de eerste plaats is het goed te beseffen dat de betere economische ontwikkeling in het Westen en de gunstige effecten van een lagere rente, de zwakke euro en kostenbesparingen al voor een deel verwerkt zit in de koersen.

De beurs stijging van de AEX met bijna 18 procent dit jaar tot nu toe spreekt wat dat betreft voor zich. Waarderingen zijn over het algemeen hoger dan het historische gemiddelde.

Dat betekent dat tegenvallende groeicijfers hard afgestraft kunnen worden en goede prestaties mogelijk niet al te veel beloning zullen krijgen.

Gunstige vergelijkingsbasis
Voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt zal in het tweede kwartaal nog sprake zijn van een gunstige vergelijkingsbasis. Bij bedrijven als Beter Bed en Accell zullen waarschijnlijk hoge groeicijfers gerapporteerd worden.

De tweede jaarhelft wordt voor retailers een stuk zwaarder. Hetzelfde verhaal  geldt voor de uitzenders.

Bouw en staal
De huizenmarkt mag dan in de lift zitten, het blijft de vraag in welke mate we dit al terug gaan zien in de resultaten van de bouwbedrijven. Zij kampen nog met veel slechte projecten uit het verleden en het is vooral de vraag naar kleinere woningen met lagere marges die aantrekt.

Ook ingenieursbureau Arcadis zal de effecten zien van een wat tragere wereldeconomie en de effecten voelen van de teruglopende groei in China en Brazilië.

Door de groeivertraging in China zullen de resultaten van staalproducent ArcelorMittal onder druk staan. De koers van ’s werelds grootste staalbedrijf is al behoorlijk gezakt afgelopen tijd.

China als aandachtspunt
China zal ook zeker een belangrijk aandachtspunt zijn bij de beoordeling van de cijfers en vooruitzichten van spelers als AkzoNobel en DSM die grote posities in China hebben.

De groeivertraging van de tweede economie in de wereld raakt ook andere opkomende markten en zal multinationals als Unilever en Heineken treffen.

Olie zwak
Bedrijven die gerelateerd zijn aan de oliesector zullen het zwaar hebben. Spelers als Boskalis, Fugro, SBM Offshore en detacheerder Brunel ervaren de geringe bereidheid van olieconcerns om te investeren. Een situatie waar voorlopig geen verandering in lijkt te komen.

Technologie gemengd
De vooruitzichten voor technologiefondsen is wat gemêleerd. Chipmachinefabrikanten als ASML en Besi hebben al aangegeven dat de business goed doorloopt al is het zicht voor de tweede jaarhelft wat troebel.

Moeilijker hebben bedrijven het in de ict-dienstverlening en de software waar overheidsbudgetten nog altijd onder druk staan.

Voor een concern als Philips zijn de verwachtingen recent al verlaagd wat het eenvoudiger zal maken voor topman Frans van Houten eindelijk weer eens positief te verrassen.

Over het algemeen zullen de meeste bedrijven waarschijnlijk terughoudend zijn over de toekomst omdat het economisch herstel maar mondjesmaat van de grond komt en investeringen wat onder druk staan.

Bedrijven die wel een fraaie prognose afgeven en waarvan de aandelen niet overdreven hoog gewaardeerd zijn bieden de beste kansen op een positieve koersreactie. Dit zullen bedrijven zijn die in staat zijn marktaandeel te winnen en hun marges weten op te krikken.