VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers reageren negatief op de resultaten van de meeste grote Amerikaanse technologiefondsen. Alleen Google springt er in positieve zin uit. Een aantal redenen voor de koersdalingen.

De kwartaalcijfers van megaconcerns Apple en Microsoft waren eigenlijk helemaal niet slecht.

Apple scoorde qua omzet en resultaat in lijn met de verwachtingen en Microsoft presteerde zelfs beter dan verwacht. Niettemin daalde Apple met 4,5 procent en Microsoft met 3,9 procent.

Eerder verloor zoekmachine Yahoo! 2 procent op de cijfers en IBM wel 6 procent. Afgezien van de bedrijfsspecifieke oorzaken voor de koersdalingen is een aantal gemeenschappelijke delers aan te wijzen.

Hoge verwachtingen
Beleggers hadden vooraf bijzonder hoge verwachtingen van de resultaten van de grote technologiefondsen. De Nasdaq boekt het ene record na het andere en staat inmiddels hoger dan voor het barsten van de techbubbel begin deze eeuw.

Zoals gezegd waren de resultaten van de grote spelers niet verkeerd, vooral ook als de zwakte in groeimarkten en de negatieve impact van de dure dollar wordt meegewogen.

Beleggers en de meest optimistische analisten hadden echter hoger ingezet. De beurskoersen konden eigenlijk alleen maar omhoog bij uitmuntende cijfers en dito vooruitzichten en daar was geen sprake van. Deze lijn trekken beleggers nu door naar de tweede jaarhelft.

Apple wilde bijvoorbeeld niet kwijt hoeveel horloges het in het afgelopen kwartaal verkocht had, maar een analist van Goldman Sachs zei dat er waarschijnlijk rond de 2,5 miljoen zijn geweest, ruim onder zijn eerste verwachting van 3,4 miljoen. Ook de verwachtingen ten aanzien van de iPhone verkopen vielen tegen.

Softwarereus Microsoft moest $7,5 miljard afboeken op zijn Nokia telefoons. De markt ziet dat wederom als een signaal dat Microsoft geen goed oog heeft voor overnames, wat de hoge kaspositie in een ander daglicht plaatst.

Yahoo! miste wel de analistenverwachting en stelde ook teleur in de outlook. De omzetprognose voor het lopende kwartaal werd ook neerwaarts bijgesteld.

China en dollar
De groeivertraging in China begint een steeds zwaardere wissel te trekken op de technologiesector. Zo stellen de iPhone-verkopen van Apple in China tegen in vergelijking met eerdere versies. Beleggers trekken deze lijn door voor andere innovatieve producten zoals de Apple Watch.

Alle grote internationale Amerikaanse concerns hebben te lijden onder de sterke dollar. De kracht van de dollar lijkt voorlopig nog niet ten einde, zeker niet nu de Fed nog dit jaar de rente wil verhogen en Europa en Azië een zeer ruim monetair beleid voeren.

Twijfels over innovatiekracht
Bij beleggers lijkt ook enige twijfel te zijn ontstaan over de toekomstige winstgenerators van de gevestigde orde. De vraag naar de AppleWatch en iPhone valt tegen en dat belooft niet veel goeds voor de telefoons die Microsoft in de markt zet.

Consumenten zijn de laatste jaren verwend met nieuwe gadgets. Voor de techgiganten wordt het steeds moeilijker nieuwe producten te ontwikkelen waar de eindgebruiker nog voor in de rij bij de winkel gaat liggen.

De chipsector is in afwachting van de nieuwste generatie machines die lijntjes op siliciumschijven kunnen graveren met een lengte van 10 nanometer.

 Intel liet onlangs weten dat het pas in de tweede helft van 2017 chips met dergelijke nauwkeurigheden kan fabriceren. De markt had ingezet op een snellere technologische vooruitgang.

Dit impliceert dat fabrikanten van producten ook vertraging oplopen bij de marktintroductie van nieuwe consumentenelektronica. Dat kan de winstgroei drukken.