VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De strijd rond de farmaciegiganten Mylan en Teva is het grootste overnamegevecht op Nederlandse bodem sinds de verkoop van ABN Amro. Het spel is echt op de wagen nu het belaagde Mylan een beschermingsconstructie heeft geactiveerd.

Het is wellicht het meest eigenaardige exportproduct dat Nederland momenteel in de aanbieding heeft: de uitgebreide juridische mogelijkheden die ondernemingen hier hebben om zich te wapenen tegen invloed van buiten.

Voor de Amerikaanse farmaceut Mylan (omzet 9 miljard dollar) was het, naast een gunstig belastingklimaat, reden om onlangs de hoofdzetel van Michigan naar Amsterdam te verhuizen. Zo wil de farmaceut voorkomen dat het wordt overgenomen door de Israëlische pillenfabrikant, de grootste maker van generieke geneesmiddelen ter wereld.

Bescherming

Net als veel Nederlandse ondernemingen beschikt Mylan sinds de verhuizing over een ‘slapende' stichting die alleen tot actie over zal gaan als het stichtingsbestuur niet gediend is van een partij die op een overname aanstuurt, of als "de continuïteit van de onderneming" in gevaar komt. Hoe beursfondsen zich wapenen

Zo'n stichting heeft een kooprecht (calloptie) om tegen een fractie van de nominale waarde van de gewone aandelen nieuw gecreëerde preferente aandelen te kopen. Een (potentiële) bieder staat dan buitenspel. 

Deze beschermingswal is altijd tijdelijk. Volgens de Nederlandse wet is de maximale levensduur twee jaar.

Iets meer dan de helft van de ondernemingen (34) op het Damrak heeft een stichting preferente aandelen. In het laatste decennium werd de stichting drie keer actief: bij ASMI en Stork en recent bij KPN.

Knop ingedrukt

Sinds 23 juli behoort Mylan tot die groep want op die datum heeft de onderneming de beschermingsstichting geactiveerd.

In reactie daarop liet de Israëlische farmaceut Teva weten de actie 'ongefundeerd' te vinden. De ondermening spreekt van het 'risico' dat de aandeelhouders en andere stakeholders van Mylan een 'waarde' wordt onthouden die de combinatie Mylan-Teva met zich meebrengt.

Teva stelt in een persbericht goed op de hoogte te zijn van ´de mogelijkheid die Mylan-aandeelhouders hebben om naar de rechter te stappen.' Ook zegt het 'bereid te zijn om de nodige maatregelen te nemen op het juiste moment'.

Mylan en Teva mogen dan weinig binding hebben met Nederland, de vaderlandse advocatuur zal komende tijd waarschijnlijk de handen vol hebben aan de strijd.

Heeft u aandelen Mylan in bezit? Laat het ons weten. Klik hier