VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

31 juli 2015

Eerste renteverhogingen komen opeens snel dichterbij

Eerste renteverhogingen komen opeens snel dichterbij
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Amerikaanse economie is uit zijn winterslaap en in het VK gaat de economie volle kracht vooruit. Daarmee is de vraag wanneer de eerste renteverhogingen gaan plaatsvinden weer terug op de agenda.

De Amerikaanse centrale bank hield de rente donderdag op een historisch lage 0 tot 0,25 procent. Maar uit het persbericht bleek duidelijk dat het niet lang meer duurt voor de eerste renteverhoging een feit zal zijn.

Vooral de sterke Amerikaanse arbeidsmarkt is een belangrijk signaal voor de Fed. Het officiele werkloosheidscijfer staat inmiddels op het laagste niveau in zeven jaar. Het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen nadert het laagste niveau in meer dan vier decennia.

De Fed veranderde donderdag dan ook zijn formulering over de arbeidsmarkt. De centrale bankiers willen nu nog enige (‘some’) verbetering van de arbeidsmarkt zien voordat een renteverhoging plaats kan vinden.

Verwachting 

Door deze aanpassingen lijkt een renteverhoging in september opeens niet meer ondenkbaar. Overigens verwachtte een meerderheid van experts op Wall Street al dat september de maand zal zijn.

In het VK hintte de gouverneur van de Bank of England Mark Carney onlangs op een renteverhoging rond de jaarwisseling. Deze week kwamen er nieuwe cijfers over de economie.

De Britse economie versnelde in het tweede kwartaal na een relatief zwak eerste kwartaal. Verschillende analisten van banken verwachten de eerste Britse renteverhoging nu al in november plaats zal vinden.

Opkoopprogramma's

Naast de eerste renteverhogingen en de snelheid van opvolgende verhogingen is ook een belangrijke vraag wat de centrale banken gaan doen met de effecten die ze hebben gekocht met hun opkoopprogramma’s.

Zowel de Fed als de Bank of England herinvesteert geld uit aflossingen en rente nu nog. Daarmee leggen de centrale banken een soort bodem in de markt voor staatsobligaties en andere vastrentende waarden.

Op het moment dat de portefeuilles worden afgebouwd heeft dat ook een verkrappend effect op de markt. De Bank of England stelt dat hiermee pas zal worden begonnen als een aantal rentestappen zijn gemaakt.

Eerder 

De Fed zal waarschijnlijk eerder beginnen met de afbouw. De verwachting op Wall Street is zes maanden na de eerste rentestap. De grote vraag voor investeerders is of het hele spectrum aan verkrapping van het monetaire beleid is ingeprijsd? Kijkend naar de obligatiemarkten lijkt dit twijfelachtig.

Op de Amerikaanse obligatiemarkt staat de rente op obligaties met een looptijd van tien en vijf jaar op dit moment onder het niveau van een jaar geleden. Hetzelfde geldt voor Britse schuldpapier. Wel is het zo dat de rentestanden sinds begin dit jaar zijn opgelopen.

Dit betekent dat de eerste rentestappen toch nog wel eens als een verrassing zouden kunnen komen. Dit zou dan leiden tot een herhaling van de onrust die volgde op de aankondiging van de afbouw van het stimuleringsprogramma van de Fed in 2013.


Gerelateerde artikelen

Beurzen nog niet hersteld van klap begin februari, ondanks sterke economische groei
Beurzen nog niet hersteld van klap begin februari, ondanks sterke economische groei
28-03-2018

Van oplopende rentes naar dalende technologieaandelen naar een handelsoorlo…

Lees verder

economie beurs aex nasdaq dow jones dax
RELX herhaalt de voorzichtige verwachtingen, terwijl de economische omgeving flink verbetert
RELX herhaalt de voorzichtige verwachtingen, terwijl de economische omgeving flink verbetert
16-02-2018

De omzet van informatieconcern RELX groeit al jaren met enkele procenten pe…

Lees verder

economie reed elsevier uitgever relx
Stijgende rente in de VS is stap richting normalisering centrale bankbeleid
Stijgende rente in de VS is stap richting normalisering centrale bankbeleid
15-12-2017

Onder vertrekkend voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen zijn de no…

Lees verder

rente FED groei
Passief beleggen in China is weinig populair
Passief beleggen in China is weinig populair
27-11-2017

Recente berichten over de Chinese economie overtreffen alle verwachtingen, …

Lees verder

economie china effect

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}