VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zes ontwikkelingen met grote invloed op de beurzen. Hoe drijven ze de prestaties van bedrijven? Deze keer: de tweede kwartaalcijfers van de uitzenders Randstad en USG People.

De uitzendbedrijven USG People en Randstad zagen hun winst en omzet in het tweede kwartaal flink oplopen. Beiden zijn positief over de nabije toekomst. 

USG zag de omzet in het tweede kwartaal met 6 procent oplopen tot 618,6 miljoen euro. De nettowinst kwam op 5 miljoen euro uit, terwijl er vorig jaar nog een verlies van 2 miljoen euro moest worden gemeld. Randstad boekte in het tweede kwartaal een omzetgroei van 13 procent naar 4,8 miljard euro. De nettowinst steeg met 38 procent naar 130 miljoen euro.

 1.Economisch herstel zichtbaar in de sector?

undefinedUSG People is daar zonder meer positief over. De vraag naar arbeidskrachten nam in alle landen waar het bedrijf actief is toe, zowel bij grote als kleinere bedrijven.

In Nederland en België steeg de omzet met 9 procent, waarmee de groei in Nederland aanzienlijk versnelde. In Duitsland en Frankrijk trok de omzet ook aan. Bestuursvoorzitter Rob Zandbergen zei dat de marktomstandigheden zich gunstig blijven ontwikkelen.

Randstad wijst erop dat de omzet in alle landen verbetert, maar vooral in het voor Randstad belangrijke Nederland (de tweede markt na de Verenigde Staten), waar de omzet met 15 procent groeide. In Europa als geheel werd een groei van 7 procent geboekt, in de VS was de groei 5 procent.

Bestuursvoorzitter Jacques van den Broek van Randstad zei dat in veel Europese landen de bedrijven hun flexibele buffers weer aan het opbouwen zijn, hoewel veel bedrijven het na een lange periode van onzekerheid nog voorzichtig doen. Verder wijst hij op de structurele ontwikkeling dat de arbeidsmarkt als geheel aan het flexibiliseren is, wat gunstig is voor uitzendbedrijven.

2.Valuta

undefinedBij USG People spelen valuta-effecten geen rol, omdat het bedrijf alleen in eurolanden actief is. Randstad profiteert wel van de sterke dollar, hoewel er ook kosten worden gemaakt in die munt. Per saldo hadden valuta-effecten een positieve impact op het bruto resultaat in het tweede kwartaal van 56 miljoen euro.

3. Opkomende markten (met name China)

undefinedIn opkomende markten is USG People niet aanwezig. Randstad wel, hoewel dit een klein deel van de omzet betreft, minder dan 10 procent. Maar deze groeit wel sterk.

Randstad zegt dat het goed gaat  in Azië, met name in Japan (+6 procent) en China (+ 20 procent). Ook in India begint de markt aan te trekken, met een groei van 14 procent. In Latijns Amerika was de groei 16 procent, gedreven door Chili en Argentinië.

 

4. Impact Griekenland

undefinedRandstad heeft een top 3 positie in Griekenland, maar het is een kleine markt en over concrete gevolgen van de huidige crisis daar wordt in het persbericht niets gezegd.

USG People zegt helemaal niets over Griekenland, en dat is logisch daar het bedrijf er geen activiteiten heeft. USG is alleen aanwezig in de Benelux, Frankrijk en Duitsland.

5. Gevolgen herstructureringen

undefinedUSG People zit midden in een reorganisatie die een jaarlijkse besparing van 20 miljoen euro moet opleveren. Die bezuinigingen worden vanaf het derde kwartaal gerealiseerd. Deze operatie kost nu eenmalig bijna 6 miljoen euro.

Ook bij Randstad loopt een herstructureringsprogramma. Er werd in Duitsland hiervoor een eenmalige last genomen van 3,8 miljoen euro. Op een omzet van bijna 5 miljard is dat te overzien.

 

6. Lage rente

undefinedBij USG People nam de netto schuld toe tot ruim 200 miljoen euro, tegen 157,5 miljoen aan het eind van 2014. Deze stijging is veroorzaakt door een hoger werkkapitaal als gevolg van een hogere debiteurenstand. De financieringslasten namen hierdoor ook toe tot 3,7 miljoen euro, tegen 2,3 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar.

Randstad  boekte in het tweede kwartaal voor 4 miljoen euro aan financieringslasten, in lijn met een jaar geleden. De rentelasten daalden wel, naar 3,5 miljoen euro, tegen 4,4 miljoen vorig jaar. Omdat Randstad ook in dollars leent, is hier ook een negatief effect van de zwakke euro te noteren.

 

 

 




Gerelateerde artikelen