VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De promotie van de renminbi tot het exclusieve valutamandje van het IMF lijkt nog een jaar te worden uitgesteld. Gezien de sterke opkomst van de munt is het echter vrijwel zeker dat het ervan komt.

Het IMF kijkt in principe een keer in de vijf jaar naar de samenstelling van het mandje waarop de Special Drawing Rights is gebaseerd. Op dit moment zijn de rechten gebaseerd op de dollar, de euro, de yen en het Britse pond.

De verwachting was dat de Chinese renminbi dit jaar toegevoegd zou worden. Experts van het IMF hebben nu voorgesteld om de beslissing hierover uit te stellen naar 2016. Hiervoor worden vooral technische redenen genoemd.

Het is echter waarschijnlijk dat het stevige ingrijpen door de Chinese overheid om de crash op de aandelenmarkt te stoppen meespeelt. De ingrepen zijn China op veel kritiek komen te staan.

Het lijkt desondanks onvermijdelijk dat de renminbi de vijfde ‘wereldmunt’ wordt. De munt is in korte tijd namelijk flink belangrijker geworden in het internationale betalingsverkeer.

Betaalorganisatie SWIFT constateerde begin dit jaar dat de Chinese munt nu al de vijfde munt ter wereld is. Ruim 2 procent van de transacties wordt gedaan in renminbi.

In 2013 was dit nog ongeveer 0,6 procent en stond de renminbi op de dertiende plaats.

Deze stijging is logischerwijze ook te zien in het aantal bedrijven dat gebruik maakt van de Chinese munt. Uit een peiling in opdracht van advocatenkantoor Allen & Overy bleek dit voorjaar dat meer dan de helft van de multinationals buiten China zaken doet in renminbi.

De verwachting is dat de groei van het gebruik van de munt sterk zal blijven toenemen. Meer dan de helft van deze bedrijven voorziet voor het komende jaar dubbelecijferige groei.

Ook de markt voor renminbi-obligaties ontwikkelt zich snel. De Britse overheid had vorig jaar de primeur met de eerste renminbi-staatsobligatie uitgegeven door een andere overheid dan de Chinese. 

Daarmee volgde het VK het voorbeeld van een enkele grote westerse bedrijven die eerder al in China zelf geld ophaalden met renminbi-obligaties. Deutsche Bank verwacht dat de markt voor deze zogenaamde Panda-obligaties de komende vijf jaar zal groeien naar 16 miljard dollar.

Een voorwaarde voor deze ontwikkeling is dat de kapitaalmarkt verder open gaat voor buitenlandse partijen. Dit is ook een voorwaarde voor het IMF om de Chinese munt het predicaat ‘wereldmunt’ te geven.

Getuige het IMF-rapport zet de Chinese overheid de stappen die het fonds wil zien. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat van het uitstel geen afstel gaat komen en de renminbi volgend jaar toetreedt tot het exclusieve mandje van het IMF.