VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na een rampzalige beursweek verliezen beurzen wereldwijd opnieuw honderden miljarden euro’s. Vrijwel alle aandelen delen in de malaise. Ook die van defensieve bedrijven, normaliter een schuilplaats in zware tijden.

De grootste koersdaling op een dag in meer dan acht jaar. Zo zal de Chinese handelssessie van maandag de boeken in gaan. 

De beurs in Shanghai verloor maandag een kleine 9 procent in één dag. Maar liefst 800 van de ruim 1100 aandelen met een notering in Shanghai verloren meer dan 10 procent. In iets meer dan 2 maanden verloor de index bijna 40 procent. Het gaat bij elkaar om een kleine 4 biljoen euro – dat zijn 12 nullen – die in rook zijn opgegaan.

Waar analisten tot voor kort rekening hielden met een scenario waarin de Chinese bubbel in isolement zou leeg lopen, heeft China nu toch de wereld in zijn greep. De angst van beleggers is niet dat de Chinese binnenlandse beurs, die nog steeds tegen astronomische waardering van 61 keer de winst handelt, zal crashen, maar dat de echte economische groeimotor begint te haperen.

Dit raakt bedrijven in de regio. Andere Aziatische beurzen, waaronder die van Japan en Taiwan, braken maandag ook ééndaagsverliesrecords. De beurs in HongKong, waar buitenlandse beleggers ook in mogen beleggen, daalde met ruim 5 procent tot een niveau dat we voor het laatst zagen in maart vorig jaar.

Europa daalt hard mee

De Stoxx 600, de zeshonderd Europese beursfondsen met de grootste marktwaarde, volgt China in zijn weg naar beneden. De index verliest maandag circa 5 procent, waarmee het verlies in de laatste twee weken op een kleine 15 procent uitkomt. De complete jaarwinst is daarmee bijna verspeeld.

De aandelen van financiële instellingen, grondstoffenbedrijven en industriële ondernemingen – met een flinke blootstelling aan opkomende markten – verloren de meeste waarde.  Staalconcern Arcelor Mittal en de autobedrijven Renault, Peugeot en Daimler raakten ruim een vijfde van hun waarde kwijt in twee weken. 

De grootste verliezer op de lijst is de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd die in twee weken bijna 40 procent van zijn waarde verloor door grote twijfels over het bufferkapitaal van het concern. Aegon staat op nummer vijf van de zeshonderd met een min van 25 procent.

Maar liefst 13 van de 18 Europese beurzen verloren meer dan 10 procent van hun waarde in de afgelopen twee weken. Onze eigen AEX viel ruim 17 procent terug. De twee verzekeraars hebben hier een belangrijke rol in, maar ook ING, Vopak en OCI verloren flink

Geen vluchthavens

Een analyse van de rendementen van individuele aandelen laat zien dat het lastig schuilen is. Vrijwel alles gaat naar beneden. Neem het altijd defensief geachte Unilever. De aandelen van het levensmiddelenconcern verloren in de laatste twee weken meer dan 15 procent.

Tijdens de eurocrisis was het een kracht dat het bedrijf ongeveer twee-derde van de omzet buiten Europa boekte. Het concern profiteerde in het bijzonder van een snelgroeiende economieën als China. Maar nu China begint te wankelen, wordt deze kracht een zwakte.

Ook andere veilige havens als de levensmiddelengigant Nestlé (minus 9 procent) en het Franse Danone (15 procent) zagen aandeelhouderswaarde verdampen.  

Rente kan weer lager

Alleen staatsobligaties onttrekken zich aan de malaise. De rente van de Duitse tienjaarslening daalde van een rendement van een kleine 0,9 procent halverwege juli tot 0,57 procent op maandag.  

Beleggers drijven door aankopen de koers van de hoofdsom op waardoor het couponrendement verschrompelt. De Amerikaanse tienjaarsrente kromp in dezelfde periode van boven de 2,4 procent tot rond de 2 procent.

Binnen de categorie grondstoffen – die zo´n beetje allemaal om meerjaarsdieptepunten staan – lijkt alleen goud de uitzondering.

Na 3 jaar van onafgebroken dalingen veerde het edelmetaal met ruim 6 procent op in de laatste twee en een halve week tot 1155 per troy ounce

Koopkansen

Koopjesjagers zien de malaise op beurzen als een koopkans. Zo is de koers-winstverhouding van de Stoxx 600 voor dit jaar tot net onder de 15 gedaald. Dit is in lijn met het langjarig gemiddelde.

Beleggers moeten terug tot begin dit jaar, ruim 3 maanden voordat Mario Draghi begon met zijn kwantitatief verruimingsprogramma, om een dergelijke waardering te vinden.    

De grote vraag is of de verwachte winsten nog haalbaar zijn als China de wereldeconomie daadwerkelijk in recessie laat storten.

Beleggers zijn er nog niet over uit. De Amerikaanse angst-index VIX steeg nog nooit zo hard als afgelopen week. Beleggers lijken rekening te houden met forse koersdalingen in de komende weken.