De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week opnieuw terrein prijs moeten geven na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Heineken, Altice en TomTom waren uitblinkers. Boskalis verloor meer dan 7 procent op weekbasis. Op naar een nieuwe week vol macronieuws.
De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week terrein prijs moeten geven na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.
De AEX verloor 0,7 procent op 427,32 punten, terwijl de AMX een plus van 0,2 procent op de borden plaatste. De Amsterdamse hoofdgraadmeter liet in de voorgaande weken al een flinke veer met stevige verliezen.
De Federal Reserve handhaafde donderdagavond de rente op het historisch lage tarief van 0 tot 0,25 procent en herhaalde dat het gerechtvaardigd is om de rente te verhogen als de arbeidsmarkt nog iets verder verbetert en er een redelijke mate van zekerheid is dat de inflatie op termijn weer stijgt naar de gewenste twee procent.
Volgens Maarten Leen van ING kwam het rentebesluit niet geheel onverwacht en kan het "gezelschapsspel onder beleggers en economen over de vraag wanneer de Amerikaanse centrale bank de rente wel zal gaan verhogen voorlopig nog even worden doorgespeeld". De hoofdeconoom noemde het besluit tot handhaving van het lage renteniveau evenwel geen non-event, aangezien beleggers geloven dat "de Fed onzeker is over zowel de Chinese economie als de weerbaarheid van de Amerikaanse economie voor eventuele tegenwind".
Agenda
Dit weekend staan verkiezingen in Griekenland op de agenda, waarvan de uitkomsten zich volgens Rabobank "niet makkelijk" laten voorspellen. De invloed op de financiële markten zal volgens de economen evenwel beperkt blijven, aangezien het gros van de partijen voorstander is van het bailout-programma van het financieel noodlijdende Zuid-Europese land.
Op maandag staan de Duitse producentenprijzen op het programma, op dinsdag gevolgd door het consumentenvertrouwen over september in de eurozone. Woensdag staat in het teken van de voorlopige inkoopmanagersindexen uit onder meer China, de eurozone en de Verenigde Staten, terwijl bovendien de nieuwste economische groeiramingen uit Frankrijk en Nederland naar buiten komen.
Het Duitse consumentenvertrouwen en de Ifo-index staan voor donderdag op de rol, terwijl in de Verenigde Staten de nieuwste economische groeiramingen en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan op vrijdag de week besluiten.
De Japanse beurs houdt de deuren van maandag tot en met woensdag gesloten, waardoor de voorlopige inkoopmanagersindex van de Japanse industrie over september pas donderdag gepubliceerd wordt.
Stijgers en dalers
Heineken was onder de hoofdfondsen afgelopen week uitblinker met 6,3 procent. Volgens veel analisten zou een overname van SABMiller door AB InBev goed kunnen uitpakken voor de Nederlandse brouwer, omdat de nieuwe combinatie in verschillende regio's onderdelen zal moeten afstoten. Dit levert "interessante koopjes" op, aldus fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam.
Altice schreef 4,5 procent bij na een aangekondigde overname van het Amerikaanse Cablevision Systems. Kepler Cheuvreux sprak van een "goede overname", gelet op de strategische overlap, de goede prijs en de "zeer hoge" synergievoordelen die er te behalen zijn. Analisten van de Deutsche Bank noemden de overname evenwel niet geheel zonder risico's.
Onder de overwegend roodgekleurde hoofdfondsen was Boskalis met een verlies van 7,1 procent hekkensluiter. De maritieme dienstverlener sleepte een tweetal nieuwe opdrachten binnen, maar kreeg tevens een adviesverlaging naar Houden van ING te verwerken. Volgens analist Tijs Hollestelle is Boskalis een sterk bedrijf, maar niet immuun voor de huidige marktomstandigheden. De markt rekent er volgens de analist teveel op dat de eenmalige meevallers die Boskalis de laatste tijd behaalde vanzelfsprekend zijn.
Philips verloor 4,6 procent op weekbasis na het verlagen van de margedoelstellingen voor 2016. Het van origine Eindhovense bedrijf mikt voor volgend jaar op een EBITA-marge van ongeveer 9 procent en een aangepaste marge van circa 11 procent. Dit is minder dan de 10 tot 11 procent gerapporteerde EBITA-marge die Philips aanvankelijk voorspiegelde, aldus analist Ben Uglow van Morgan Stanley.
In de Midkap was TomTom de uitblinker met een winst van 8,2 procent. De navigatiespecialist haalde met Automotive dit jaar al voor meer dan 250 miljoen euro aan nieuwe orders binnen. Topman Harold Goddijn voorziet dan ook "opnieuw een geweldig jaar" voor de divisie. TomTom kondigde verder nieuwe contracten aan met onder meer Lancia en SsangYong Motors.
SBM Offshore (+4,1%) maakt volgens KBC Securities een goede kans om een grote opdracht van BP binnen te slepen voor het ontwerp en de bouw van de Hopkins floater. "Dit zou vanzelfsprekend positief zijn voor SBM Offshore", aldus analist Dirk Verbiesen. De marktvorser schat de turnkey opdracht op een waarde van 300 miljoen tot 400 miljoen dollar.
De volatiele waarden Fagron, Aperam en USG People hielden de onderste plaatsen bezet met verliezen van circa drie procent.