VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 oktober 2015

Overnamecircus trekt zich weinig aan van onrust op aandelenmarkten

Overnamecircus trekt zich weinig aan van onrust op aandelenmarkten
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De correctie op de aandelenmarkten heeft de speculatie over een nieuwe recessie flink gevoed. Maar afgaande op de markt voor overnames is de rek er nog niet uit. De megafusies volgen elkaar in rap tempo op.

AB InBev en SABMiller zijn eruit. Na een derde verhoging van het bod heeft SABMiller de handdoek gegooid en gaat akkoord met een overname door AB InBev. Daarmee is de aanzet tot een nieuwe mega-overname een feit. Maar het is lang niet de enige. Deze week wordt bekend dat computerproducent Dell dataopslagbedrijf EMC wil overnemen.

Het gaat hier om een bod van circa 47 miljard euro, grotendeels in contanten. Als het doorgaat is dit de grootste overname in de technologiesector ooit.

Ondanks dit record komt deze overname zeker niet in de top 5 van dit jaar. Onder meer de overnames van Kraft door Heinz, van Time Warner Cable door Charter en, van eigen bodem BG Group door Shell, zijn aanzienlijk groter.

Op volle toeren

Dat de markt voor grote overnames nog volop draait wordt ook bevestigd door de cijfers. Dealogic, dat een en ander bijhoudt, meldde vorige week dat in de eerste negen maanden van het jaar 45 overnames van meer dan 10 miljard dollar zijn aangekondigd.

Deze verkopen zijn goed voor 1,15 biljoen dollar, een recordbedrag en bijna twee keer zoveel als in dezelfde negen maanden van 2014. Het totaalbedrag voor alle overnames die tot en met het derde kwartaal werden gedaan was bijna 3,5 biljoen dollar.

Daarmee ligt 2015 op koers om recordjaar 2007 te overtreffen. Dit gebeurt terwijl de prestaties op de aandelenbeurzen matig zijn. Na een halfjaar kwakkelen en twee maanden correctie staat de S&P 500 ten opzichte van 1 januari ruim 2 procent in de min.

Laat in cyclus 

De recente geschiedenis laat wel zien dat een sterke toename in overnameactiviteit laat in de economische cyclus plaatsvindt. Als de aandelenmarkten al een aantal jaar van stijgingen achter de rug hebben, begint de overnameactiviteit pas echt toe te nemen.

Maar laat in de cyclus betekent niet aan het eind van de cyclus. Voor 2007 was ook 2006 al een recordjaar. De crash op de aandelenmarkt kwam pas twee jaar later, in 2008.

Dat bedrijven zich niet laten afschrikken door de recente onrust op de aandelenmarkten kan dus wel degelijk worden opgevat als signaal dat het einde van de economisch goede tijden nog niet is aangebroken. Overigens wijst het sterke begin van de maand oktober daar ook op.


Gerelateerde artikelen

Talpa verhoogt nog een keer en biedt nu 6,50 voor TMG
Talpa verhoogt nog een keer en biedt nu 6,50 voor TMG
06-03-2017

VEB vindt het onbegrijpelijk dat TMG exclusief met Mediahuis/VPE blijft pra…

Lees verder

overname TMG
Duurzaam Avantium komt naar de beurs
Italiaans “NEE” laat beleggers koud
Kijk met gezond verstand naar rendementen uit het verleden
Kijk met gezond verstand naar rendementen uit het verleden
08-11-2016

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Veel ve…

Lees verder

beurs banken beleggen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}