VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De chaotische weken van augustus toen de beurzen een fikse correctie doormaakten zijn al weer bijna verleden tijd. Amerikaanse aandelen stevenen af op de beste maand in vier jaar tijd. Dit herstel wordt breed gedragen en vooral sterke resultaten lijken de drijvende kracht.

De S&P 500 staat voor oktober op een koerswinst van bijna 8 procent. Daarmee wordt dit de beste beursmaand sinds oktober 2011. Het lijkt er daarmee op dat het boek alweer gesloten kan worden wat betreft de correctie van augustus en september. Die maanden verloor de S&P 500 bijna 9 procent.

De correctie werd vooral gedreven door onrust over de ontwikkeling van de Chinese economie en het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bank de rente al in september zou verhogen.

De angst voor een implosie van de Chinese economie lijkt te zijn afgenomen. Aan de scherpe daling van de Chinese aandelenmarkt kwam eind augustus een eind. De groei van de Chinese economie zakte vorig kwartaal voor het eerst sinds 2009 onder de 7 procent, maar is met 6,9 procent nog steeds stevig.

Ook de vrees voor renteverhogingen is gezakt sinds de Fed in september besloot niets te veranderen aan het monetaire beleid. Het lijk er inmiddels op dat de eerste renteverhoging ook heel goed pas in 2016 kan komen.

De beide drijvers van de koersdalingen, China en de Fed, waren dus eigenlijk halverwege september al van tafel. Toch duurde het nog tot begin oktober voor Amerikaanse aandelen weer de weg omhoog vonden.

Sindsdien is het hard gegaan. Het herstel wordt ook breed gedragen. Bijna alle sectoren van de S&P 500 staan in het groen, enige uitzondering zijn financiële aandelen en vastgoed. Technologiebedrijven deden het goed en grondstoffenleveranciers presteerden zelfs het beste.

Dat laatste is nog wel opvallend omdat dit een sector is die juist in de hoek zit waar de klappen vielen als gevolg van de sterke daling van de grondstoffenprijzen. Energie valt hier overigens niet in, dit is een aparte sector.

De start van het herstel op Wall Street valt min of meer samen met de start van het kwartaalcijferseizoen. Het lijkt er dus op dat de oktoberrally te danken is aan publicatie van resultaten.

Zowel op het niveau van individuele bedrijven als op het niveau van de hele beurs, vallen die resultaten mee. Zo rapporteerden de drie techgiganten Microsoft, Alphabet en Amazon vorige week beter dan verwachte resultaten en sleepten de rest van de markt mee omhoog.

Volgens onderzoeksbureau FactSet heeft 77 procent van de bedrijven die tot nu toe cijfers hebben gepubliceerd een hoger dan verwachte winst gemeld. Dat percentage is hoger dan gemiddeld in andere kwartalen de afgelopen jaren.

Uiteindelijk hebben de bedrijfsresultaten de Amerikaanse aandelenmarkt weer een nieuw duw omhoog gegeven. Voor optimisten over de vooruitzichten voor de beurzen is dat goed nieuws.