VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 december 2015

Dankzij internet en social media hebben fouten en manipulatie veel impact

Dankzij internet en social media hebben fouten en manipulatie veel impact
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Financial Times zette de financiële markten donderdag op z’n kop met een verkeerd bericht over het rentebesluit van de ECB. Door internet en sociale media hebben dit soort fouten flinke impact.

Dit jaar zijn er verschillende incidenten geweest met marktgevoelige informatie die bewust of onbewust onjuist was, of die op het verkeerde moment werd gepubliceerd. Een viertal voorbeelden.


Nepmeldingen in database Edgar

Dit voorjaar reageerde de markt op een nepmelding in Edgar, de online database van de Amerikaanse toezichthouder SEC. Een onbekend investeringsfonds meldde in de database zijn voornemen om cosmeticabedrijf Avon over te nemen. De koers van dit bedrijf steeg hierna 15 procent. De Bulgaar die erachter zat zou overigens zelf niets hebben verdiend met deze misleiding.

Dit najaar kwam een nieuwe nepmelding aan het licht in Edgar. Deze had betrekking op de belangen van Warren Buffet in enkele bedrijven. Deze keer geen sterke koersreactie, maar duidelijk is dat het register van de SEC kwetsbaar is voor manipulatie. Dat roept de vraag op hoe dat bij andere toezichthouders zit, zoals de AFM.

 

Resultaten Twitter te vroeg gepubliceerd

Het Amerikaanse Selerity legde dit voorjaar voortijdig de hand op de kwartaalresultaten van Twitter. Selerity deed dit simpelweg door de pagina waarop het verwachtte dat Twitter de resultaten zou publiceren automatisch te volgen. De resultaten werden een uur te vroeg geplaatst, de software van het bedrijf haalde de relevante cijfers uit het persbericht en zette deze op, uiteraard, Twitter. De koers van het aandeel zakte 3 procent.

Het fenomeen van de makkelijk vindbare te vroeg gepubliceerde stukken was in Nederland al bekend van het lekken van de prinsjesdagstukken in 2011. Door in de url simpelweg 2011 te vervangen door 2012 vond internetjournalist Bram Talman de begroting voordat deze officieel was gepubliceerd.

 

FT zet vooraf geschreven bericht op de site

De Financial Times sloeg donderdag dus de plank mis door een vooraf geschreven bericht over het rentebesluit van de ECB per ongeluk online te zetten. Het bericht werd door computers meteen opgepikt en leidde tot een aanzienlijke stijging van de euro en daling van aandelenmarkten. Op valutamarkten gaan dagelijks biljoenen om, dus de schade loopt waarschijnlijk in de miljarden. De krant zei de procedures voor publicatie te gaan aanpassen.

 

Dow Jones maakt fout met nettoschuld Macintosh

Ook in eigen land worden wel eens fouten gemaakt door online media. Zo meldde Dow Jones vorige week dat bestuursvoorzitter Kurt Staelens van Macintosh zou hebben gezegd dat de nettoschuld van het bedrijf na verkoop van Kwantum 6 miljoen euro was. Later bleek dat de nieuwsdienst zelf een verkeerde berekening had gemaakt en deze had toegeschreven aan Staelens. De nettoschuld lag veel hoger. Het aandeel was aanvankelijk flink gestegen op het bericht, maar ging daarna onderuit en is sindsdien ruim gehalveerd.


Gerelateerde artikelen

Grote vier in de Amerikaanse biotechnologie zijn niet duur
Grote vier in de Amerikaanse biotechnologie zijn niet duur
09-05-2018

Aandelen in de farmacie en biotechnologie gingen rond het jaar 2000 voor de…

Lees verder

beurs farmacie biotechnologie
Effect 4: De moeizame start van de nieuwkomers op het Damrak
Effect 4: De moeizame start van de nieuwkomers op het Damrak
06-04-2018

Effect 4, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer …

Lees verder

damrak VEB effect
Beurzen nog niet hersteld van klap begin februari, ondanks sterke economische groei
Beurzen nog niet hersteld van klap begin februari, ondanks sterke economische groei
28-03-2018

Van oplopende rentes naar dalende technologieaandelen naar een handelsoorlo…

Lees verder

beurs aex economie nasdaq dow jones dax
Indexbeleggen met anabole steroïden
Indexbeleggen met anabole steroïden
01-03-2018

Het beursgenoteerde indexproduct, de ETF (Exchange Traded Fund), wint nog a…

Lees verder

beurs etf indexbeleggen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}