VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In een begeleidend schrijven bij een set beroerde beleggingsresultaten toont Bill Ackman andermaal zijn koppigheid. Maar met een uitbreiding van zijn probleembelegging Valeant heeft Ackman voor zichzelf wel een deadline gesteld voor de toets van zijn gelijk.

Ackman meldde dinsdag dat de beleggingen van het in Amsterdam genoteerde Pershing Square de afgelopen twee maanden ruim 9 procent van hun waarde hebben verloren. Voor het hele jaar staat het rendement op circa -20 procent.

Dat is ronduit beroerd. De grote Amerikaanse beursgraadmeters zijn in dezelfde periode rond de 9 procent gestegen en staan voor het jaar enkele procenten in het zwart. Ackman zelf noemt 2015 nu al het slechtste jaar ooit voor zijn fonds, slechter zelfs dan crisisjaar 2008.

Optimisme

Een onderprestatie van deze omvang is voor de meeste fondsbeheerders reden voor enige bescheidenheid en introspectie. Maar in een brief aan zijn investeerders toont Ackman vooral zijn optimisme en volhardt hij in zijn ingenomen posities.

Zo ziet de beurs het helemaal verkeerd. De koersdalingen van de beleggingen, allemaal beursgenoteerd, doen volgens Ackman geen recht aan de onderliggende waardeontwikkeling van alle bedrijven waarin is belegd.

Volgens hem is namelijk in al deze bedrijven aanzienlijke waarde gecreeerd dit jaar. Dat de aandelenkoersen tegelijkertijd zijn gedaald, is daarom ook eigenlijk goed nieuws, volgens Ackman. Het biedt kansen om aandelen bij te kopen tegen goede waarderingen.

Probleembelegging 

Deze logica over de onderliggende waarde en de koers past Ackman volop toe op probleembelegging Valeant. Dit farmaciebedrijf is dit najaar verwikkeld geraakt in een schandaal over oneerlijke verkooppraktijken via apotheken. Dit kwam nog bovenop negatieve aandacht over fikse prijsverhogingen van medicijnen, inmiddels een politiek issue.

De vergelijking met energiehandelaar Enron die begin deze eeuw schijnbaar uit het niets failliet ging zijn niet van de lucht. Ackman zegt echter dat Pershing het bedrijf volledig heeft doorgelicht en dat de kans op een bankroet miniem is.

Hij heeft daarom door middel van een optieconstructie de belegging in Valeant flink vergroot. Als de koers het komende jaar herstelt maakt Ackman hier een flinke klapper mee. Daar staat tegenover dat er ook een risico is op een flink verlies als Valeant alsnog ineenzijgt.

De opties verlopen januari 2017. Daarmee heeft Ackman bedoeld of onbedoeld wel een soort deadline gesteld waarbinnen zijn geloofwaardigheid getoetst zal worden. Als zijn callopties over een jaar waardeloos verlopen door het uitblijven van koersherstel, lijkt een vorm van publieke erkenning dat hij fout zat onvermijdelijk.

Gebeurt het tegenovergestelde dan heeft de superbelegger zijn naam weer waargemaakt. Voor investeerders in het in Amsterdam genoteerde fonds is het te hopen dat het laatste gebeurt.