VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De AEX-index koerst af op kleine jaarwinst van enkele procenten. Daarmee was 2015 niet slecht maar ook zeker niet top. Op bedrijfsniveau was het echter een zeer enerverend jaar voor het Damrak.

Veel beursintroducties, enkele grote overnames, het vertrek van enkele beurslievelingen en spectaculaire ontmaskeringen. Het was in zekere zin een jaar van superlatieven. De gebeurtenissen aan de Nederlandse beurs op een rij.

Veel vers bloed

Wereldwijd was 2015 een slecht jaar wat betreft beursintroducties, het slechtste sinds 2009 zelfs. Deze misere, te danken aan onrust in opkomende markten en terughoudendheid van Amerikaanse technologiebedrijven, ging echter aan de Amsterdamse beurs voorbij.

 

Hier was 2015 juist opvallend sterk. Met Refresco, Grandvision, Bols, biotechbedrijven Kiadis en Curetis, staatsbank ABN Amro, FlowTraders en Intertrust was 2015 het beste jaar sinds 2007 aan de Amsterdamse beurs als het gaat om het aantal nieuwe noteringen.

Grote overnames

Volgens databureau Dealogic was 2015 internationaal het jaar van de megaovername. De creatie van een biergigant met de fusie van AB InBev en SABMiller is daar een voorbeeld van, net als, in de hoek van de consumentengoederen, het samengaan van Heinz en Kraft.

Maar ook Nederlandse multinationals sloten grote overnamedeals. Ahold neemt Delhaize over. Het nieuwe supermarktconcern heeft een waarde van circa 26 miljard euro. De overname van BG Group door Shell komt internationaal in de top-5.

 

Beursexits gingen door

Tegenover de instroom van een aantal voor beleggers interessante bedrijven, ging ook de uitstroom verder. TNT Express komt eindelijk in handen van een grote Amerikaanse concurrent. Het is nog niet in kannen en kruiken, maar het lijkt ook waarschijnlijker dan niet dat Ten Cate van de beurs zal verdwijnen. Kort voor de kerst werd de overname van uitzender USG People aangekondigd.

 

Grote ontmaskeringen

Ballast Nedam hoort op zich in het rijtje beursexit, maar het einde van de beursnotering van het bouwbedrijf heeft meer weg van een demasqué. De 30 eurocent die aandeelhouders nog kregen was een heel klein doekje voor het bloeden. Nog een aantal voormalige hoogvliegers werd in 2015 ontmaskerd. De klappen waren aan de beurs eigenlijk harder dan in voorgaande jaren, wat opvallend is, aangezien de crisis in de reële economie echt verleden tijd is.

 

Imtech ging alsnog failliet, Delta Lloyd zeeg als een kaartenhuis ineen en zal volgend jaar aandeelhouders vragen flink bij te storten. Bij Fagron gebeurde hetzelfde. Onder een nieuwe topman zal deze voormalige hoogvlieger ook een nieuw financieel fundament moeten krijgen. Klap op de vuurpijl is Macintosh dat af lijkt te stevenen op een faillissement.