VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VEB gaat de komende tijd meer het land in. In plaats van één keer per jaar op de ‘Dag van de Belegger’ de belegger te ontmoeten, wil de VEB zich vaker en op meer plaatsen aan beleggend Nederland presenteren.

Op 26 oktober 2015 was de VEB samen met de Rabobank organisator van het event ‘Sparen of Beleggen’ in Utrecht. Die vraag is voor de VEB niet moeilijk te beantwoorden. Sparen levert momenteel zeer weinig op en talloze onderzoeken wijzen uit dat beleggen op de lange duur de enige manier is om de inflatie en de belastingdruk goed te maken. Niet beleggen is de koopkracht van je vermogen zien krimpen. VEB-directeur Paul Koster legde uit dat je ook met kleine bedragen kunt beleggen. Wie 65 jaar lang iedere maand 50 euro in een fonds kan steken dat 5 procent per jaar maakt, heeft aan het eind van de rit zo’n 3 ton. Beleg met een lange horizon, was zijn boodschap. De regelmatige inleg voorkomt dat je je te veel laat beïnvloeden door de dagelijkse beweeglijkheid.

Geluk
Het gaat dan ook over de vraag waar je in belegt. Er zijn heel wat producten op de markt waarmee je je geld binnen de kortste keren kwijt kunt zijn, ondanks dat ze schermen met een ‘gegarandeerd rendement’. In Effect komen daar regelmatig voorbeelden van voorbij. Je kunt natuurlijk geluk hebben met een exotische beleggingscategorie. Bepaalde wijnen hebben het een tijdje erg goed gedaan, maar beleggingsfondsen daarin zijn bijna allemaal fiasco’s geworden. Pas op met producten die een erg hoog rendement beloven, daar zit altijd ook een hoog risico aan vast.

Kosten 
De mensen in de zaal konden vragen stellen aan de sprekers en panelleden via een app. Namens de VEB zat Niels Lemmers die avond in het panel en hij wees consequent op het derde belangrijke onderdeel bij de keuze hoe te gaan beleggen: de kosten. De kosten van beleggen zijn vooraf grotendeels bekend en zorgen ervoor dat je weet welk rendement je moet behalen om uit de kosten te komen. Voor veel moeilijk te begrijpen producten zijn er eenvoudige varianten die goedkoper zijn in de aanschaf of gedurende de looptijd. Die wetenschap, gecombineerd met het inzicht dat stockpicking op langere termijn risicovoller is dan indexbeleggen, biedt de beginnende belegger een handreiking.