VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 januari 2016

Kansen in de door oliecrash geraakte economieën van Noorwegen en Canada

Kansen in de door oliecrash geraakte economieën van Noorwegen en Canada
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De olieprijscrash heeft olieproducerende landen midscheeps geraakt. Onder deze landen zijn vooral opkomende economieën met onzekere vooruitzichten. Uitzondering zijn Noorwegen en Canada en hier liggen wellicht kansen voor beleggers om achter de durfinvesteerders aan te gaan die nu instappen.

De top-20 van olieproducenten wordt gedomineerd door relatief instabiele landen in het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Centraal-Azië. De enige uitzonderingen van echte ontwikkelde economieën in de lijst zijn de VS, Canada en Noorwegen.

De VS als geheel zijn door de omvang van de economie relatief ongevoelig voor de olieprijsontwikkeling, maar dit ligt anders voor Noorwegen en Canada. Beide economieën hebben wel te maken met de gevolgen van de oliecrash.

In Noorwegen loopt de werkloosheid op en worden de rendementen van het beroemde staatsoliefonds aangesproken om de begroting te stutten. In Canada wordt volop gesproken over het loslaten van begrotingsdoelstellingen om de economie te stimuleren.

De kerende kansen voor deze twee olie-economieën zijn duidelijk te zien op de valutamarkt en op de aandelenbeurzen. De Noorse kroon is ten opzichte van de euro sinds april vorig jaar bijna 12 procent gezakt en nadert het niveau van de financiële crisis van 2008. De Canadese dollar is sinds april vorig jaar bijna 14 procent gezakt tegen de euro.

Tegelijkertijd hebben de aandelenmarkten in beide landen een dreun gehad sinds de hoogste punten medio april vorig jaar. Deze zijn in lokale valuta vergelijkbaar met die in andere Westerse aandelenmarkten, maar in euro’s aanzienlijk groter.

De beursgraadmeter van Oslo, de OSE, staat op dit moment 18 procent lager. Maar in euro’s bedraagt de daling ten opzichte van het hoogte punt ooit ruim 27 procent.

Hetzelfde geldt voor de Canadese beurs. De graadmeter van Toronto, de TSX, is sinds april circa 21 procent gezakt. Dankzij een daling van de Canadese dollar staat de index in euro’s echter ruim 30 procent in de min.

Voor beleggers die geen complete implosie van de westerse aandelenmarkten verwachten, lijkt hier dus meer opwaarts potentieel te liggen dan in andere westerse aandelenmarkten.

Durfinvesteerders hebben hun blik inmiddels gericht op Noorse probleemleningen. Tegelijkertijd verwachten verschillende Amerikaanse banken dat de Canadese aandelenmarkt voor het eerst sinds 2010 beter zal presteren dan de S&P 500.

Beleggers die de stap richting deze olie-economieën zetten, bevinden zich dus wel in goed gezelschap. Eventueel herstel is natuurlijk wel grotendeels afhankelijk van de ontwikkeling van de olieprijzen.


Gerelateerde artikelen

Het fragiele evenwicht op de oliemarkt
Het fragiele evenwicht op de oliemarkt
23-06-2017

Na een periode van ruim een jaar waarin de olieprijs relatief stabiel was, …

Lees verder

olie oliesector
Chinese groei stokt, B.V. Nederland draait wel door
Chinese groei stokt, B.V. Nederland draait wel door
24-05-2017

Een afwaardering van de Chinese overheid door Moody’s zet de zorgen over de…

Lees verder

economie china
Olievoorraden gaan maar niet op
Olievoorraden gaan maar niet op
05-04-2017

Onduidelijkheid over de belastingplannen van Trump helpen ook niet.

Sinds b…

Lees verder

olie Shell
Tussen sentiment en realiteit zit in de VS nog een flink gat
Tussen sentiment en realiteit zit in de VS nog een flink gat
31-03-2017

Amerikaanse beurzen bereiken nieuwe records. Consumenten zijn in twintig ja…

Lees verder

economie nasdaq beurssentiment

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}