VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 februari 2016

Recessies zijn niet te voorspellen en dankzij en olie en de Fed nu al helemaal niet

Recessies zijn niet te voorspellen en dankzij en olie en de Fed nu al helemaal niet
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Recessies waren altijd al notoir moeilijk te voorspellen. Maar door de uitzonderlijke omstandigheden op financiële markten is het nu des te moeilijker om een periode van krimp voor de Amerikaanse economie te voorzien.

De Financial Times vroeg economen naar hun economische verwachtingen voor de VS en kwam zondag tot de conclusie dat de kans op een recessie is toegenomen. Er zijn signalen die hier inderdaad op wijzen, maar de betrouwbaarheid van deze voortekenen zijn dubieus. 

High Yield

Een vaak genoemde voorteken voor een aankomende recessie aankomt is het oplopen van de rente op laagwaardige obligaties. De rente op zogenaamd ‘high yield debt’ staat in de buurt van de 10 procent. Als in het verleden iets dergelijks gebeurde, volgde vaak een recessie.

 

Het lastige is dat er een grote vertekening in deze ontwikkeling zit. Energiegerelateerde obligaties zijn de boosdoener. De rente op dit soort leningen ligt boven de 16 procent, terwijl de rest van de markt rond de 7 procent zit.

Deze vertekening zit ook in de bedrijfswinsten. Volgens Factset dat de resultaten van bedrijven uit de S&P 500 in detail bijhoudt, zijn de bedrijfswinsten nu drie kwartalen op rij gekrompen.

Maar ook hier ligt de oorzaak in de olieprijscrash. De ondernemingen uit de energie- en grondstoffensectoren en de industrie kampen met sterke winstdalingen en trekken de rest van de index naar beneden.


Rentecurve

De rentecurve, traditioneel een goede voorspeller van de richting van de economie, wijst op dit moment niet op een recessie. In een groeiende economie is de rente hoger naarmate de looptijd van obligaties langer is. Soms kantelt dit beeld en stijgt de korte rente boven de lange rente en volgt een recessie.

Hiervan is nu totaal geen sprake. Het verschil tussen de rente op tweejaarsleningen en tienjaarsleningen is weliswaar wat afgenomen, maar heeft nog een hele lange weg te gaan voordat deze negatief is. Hetzelfde geldt voor het verschil tussen leningen met een looptijd van 3 maanden en de tienjaarsrente.

De obligatiemarkt heeft tegelijkertijd te maken met de interventies van de Federal Reserve, de extreem lage rente en het opkoopprogramma. Uit Japan waar ultralage rentes al veel langer de norm zijn, is bekend dat de rentecurve geen betrouwbare recessie-indicator meer is.

Voor de Fed geldt ook dat de centrale bank weliswaar formeel is gestopt met zijn opkoopprogramma. Maar de opbrengst van aflopende obligaties die de centrale bank in bezit heeft, wordt opnieuw geïnvesteerd. De centrale bank doet zich dus nog steeds gelden op de obligatiemarkt waardoor rentes mogelijk minder stijgen dan ze anders zouden doen.

Een bekend gezegde op Wall Street is dat de beurs negen van de vijf laatste recessies voorspelde. Een flinke daling op de beurs is dus zeker geen garantie dat de Amerikaanse economie dit jaar een periode van krimp in gaat. Andere signalen over de staat van de economie zijn dankzij de olieprijsdaling en de Fed ook niet echt betrouwbaar. Kortom, of er een recessie in het vat zit, is nu nog slechter te voorspellen dan normaal.

 


Gerelateerde artikelen

RELX herhaalt de voorzichtige verwachtingen, terwijl de economische omgeving flink verbetert
RELX herhaalt de voorzichtige verwachtingen, terwijl de economische omgeving flink verbetert
16-02-2018

De omzet van informatieconcern RELX groeit al jaren met enkele procenten pe…

Lees verder

economie reed elsevier uitgever relx
Stijgende rente in de VS is stap richting normalisering centrale bankbeleid
Stijgende rente in de VS is stap richting normalisering centrale bankbeleid
15-12-2017

Onder vertrekkend voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen zijn de no…

Lees verder

rente FED groei
Passief beleggen in China is weinig populair
Passief beleggen in China is weinig populair
27-11-2017

Recente berichten over de Chinese economie overtreffen alle verwachtingen, …

Lees verder

economie china effect
Nominatie voorzitter Fed: twee ‘veilige’ kandidaten en twee die voor opschudding kunnen zorgen
Nominatie voorzitter Fed: twee ‘veilige’ kandidaten en twee die voor opschudding kunnen zorgen
25-10-2017

De Amerikaanse president Trump zegt dat hij dichtbij een beslissing is over…

Lees verder

economie FED dollar

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}