VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Op de beurzen trekken beleggers wereldwijd de stormluiken dicht. Maar het grote Europese bedrijfsleven maakt zich nog weinig zorgen over de vertraging van de wereldwijde economie. In grote lijnen is de verwachting een voortzetting van de gematigde groei van 2015.

Circa een vijfde van de Euro Stoxx 50 heeft zijn cijfers voor dit kwartaalseizoen gepubliceerd. Daarmee is het mogelijk om een paar voorzichtige conclusies te trekken hoe het Europese bedrijfsleven ervoor staat en wat de verwachting is voor heel 2016. Vijf conclusies op een rij.

 

1. De omzetgroei is gematigd…

Bij de meer gevestigde bedrijven groeide de omzet in 2016 met enkele procenten. Voor zover het meer is, zijn daar bijzondere redenen voor. Softwareconcern SAP profiteerde bijvoorbeeld van de sterke groei van de cloud, Daimler had het voordeel van een inhaalslag die het maakt in China.

 

 

Omzetgroei

Groei winst per aandeel

ASML

7%

17%

Daimler

15%

24%

LVMH

6%

20%

Philips

2%

56%

SAP

16%

-2%

Siemens

1%

45%

Unibail-Rodamco

3,00%

8%

Unilever

4,00%

14%

Carrefour

3%

nnb

De financiële sector is buiten beschouwing gelaten

2. …de winstgroei stevig…

Bij alle bedrijven is de winstgroei een veelvoud van de omzetgroei. Dit is bijvoorbeeld zo bij Siemens dat met 1 procent omzetgroei wel een groei van de winst per aandeel met 45 procent neerzette. Daarbij speelt mee dat het bedrijf nog steeds scherp op de kosten zit. Daarmee lijkt in Europa eindelijk te gebeuren waarop al een tijd werd gewacht: omzetgroei die zich na jaren van kostenbesparingen snel vertaalt in winstgroei.

 

3. …en de verwachting is dat dit zo blijft 

Bedrijven melden stuk voor stuk dat ze gematigde groei voorzien voor 2016. Luxeartikelenproducent LVMH verwacht een voortzetting van het groeitempo, min of meer zonder voorbehoud. Philips verwacht een gematigde groei, maar tekent wel aan dat de macro-economische omgeving tegen zit en dat verwachte resultaatverbetering tegen het eind van het jaar zal worden gerealiseerd.

 

4. Tegenwind is ook niet meer dan tegenwind

Deze enigszins tweeslachtige opstelling, wel tegenwind, weinig impact, vinden we bij meer bedrijven. Unibail-Rodamco waarschuwt in zijn outlook voor politieke onrust in Europa en vertraging in opkomende markten. Desondanks pent de vastgoedgigant een verwachting van de groei van de winst per aandeel van 6 tot 8 procent neer. Siemens verhoogde de winstverwachting voor het lopende boekjaar dat in september eindigt.

 

5. Van een recessie in de VS of Europa wordt niet gerept

Voor zover sprake is van macro-economische tegenwind gaat het ook altijd over opkomende markten. Daimler verwacht een groeivertraging in China, maar rekent op concernniveau desondanks op gematigde groei in 2016. Ook Paul Polman van Unilever, die stelde dat de wereldwijde onzekerheid niet eerder zo groot was, noemde een recessie in de VS of Europa niet als risico.

Carrefour publiceerde alleen nog omzetcijfers maar wees daarbij wel nadrukkelijk op relatief sterke groei van de verkopen in Spanje en Italië. Daarmee hint het erop dat de economie in Europa ook eerder verder aansterkt dan opnieuw verzwakt.