VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

29 februari 2016

Ontkoppeling in Azië: beurzen in Asean-landen presteren veel beter dan in China en Japan

Ontkoppeling in Azië: beurzen in Asean-landen presteren veel beter dan in China en Japan
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Chinese beurs is terug op het niveau van najaar 2014. Hetzelfde geldt voor de Nikkei-index in Tokio. Ondertussen gaat het in andere Aziatische markten een stuk beter wat de vraag oproept of er sprake is van een ontkoppeling in Azië?

Een tegenvallende verklaring van de G20-top zette de beurs in Shanghai maandag in de min. De Chinese beurs zakte volgens Bloomberg vervolgens naar het laagste niveau sinds oktober 2014. Daarmee zijn Chinese aandelen weer terug bij het begin van de aandelenzeepbel.

In Japan heeft de Aberally die eind 2012 begon toen premier Abe aan de macht kwam en nieuw economisch beleid beloofde, veel van zijn glans verloren. In de tussenliggende periode zette de Nikkei-index een ruime verdubbeling neer. Sinds het hoogste punt dat vorig jaar werd bereikt is er echter alweer een kwart van de index af gegaan.

De prestatie van de beurzen van Asean-landen is tegelijkertijd opvallend beter. De beurzen van Maleisië, Indonesië en Thailand staan ten opzichte van 1 januari allemaal in de plus. De verliezen in de Filipijnen en Vietnam in de eerste twee maanden van het jaar bedragen enkele procenten.

Ten opzichte van de hoogste standen vorig voorjaar staan ook de Asean-graadmeters in het rood. De verliezen zijn echter wel veel kleiner dan in China en in mindere mate Japan.

 

 

t.o.v. 1 januari

t.o.v. hoogste stand 2015

Indonesië

5,1%

-13,6%

Thailand

3,4%

-16,4%

Maleisië

3,0%

-4,4%

Filipijnen

-4,0%

-18,0%

Vietnam

-3,5%

-12,8%

Japan

-15,8%

-23,5%

China

-24,0%

-48,1%

 

Met de onrust over de Chinese economie is er ook veel twijfel gerezen over de houdbaarheid van de economische groei in Zuid-Oost Azie. De ontwikkeling op de beurzen lijkt er echter op te wijzen dat dit wel mee zal vallen.

Een blik op de groeicijfers van de laatste jaren staaft dit idee. Het inzakken van het Chinese groeitempo van 9 a 10 procent in de jaren na 2008 tot circa 7 procent vorig jaar is niet gepaard gegaan met het inzakken van de groei in wat het IMF de Asean-5 noemt, de hierboven genoemde vijf landen.

En terwijl het IMF voor de komende jaren een verdere daling van de groei in China voorziet, voorspelt het fonds een voortgaande economische expansie in de Asean-landen met bijna 5 procent per jaar.

Volgens een analyse van de Australische bank ANZ leidt 1 procent minder groei in China in de Asean-5 tot een groeivertraging van enkele tienden van procenten. Deze analyse ging uit van handelscijfers.

Uiteindelijk is dit een relatief beperkte impact. Zo sterk is de koppeling tussen de verschillende economieën niet. Al met al is het dus goed te begrijpen dat de beurzen in de Asean-5 relatief ongevoelig zijn voor de Chinese beurskrach.


Gerelateerde artikelen

Groeivertraging legt noodzaak hervormingen eurozone bloot
Groeivertraging legt noodzaak hervormingen eurozone bloot
28-05-2018

Na een jaar waarin de economie in de eurozone met 2,4 procent groeide, was …

Lees verder

economie groei ECB eurozone
‘Zuid-Europa lijdt aan de Hollandse ziekte’
ING behoorlijk stabiel in goede economie, bezig met transformatie
Beurzen nog niet hersteld van klap begin februari, ondanks sterke economische groei
Beurzen nog niet hersteld van klap begin februari, ondanks sterke economische groei
28-03-2018

Van oplopende rentes naar dalende technologieaandelen naar een handelsoorlo…

Lees verder

economie beurs aex nasdaq dow jones dax

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}