VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Op 10 februari 2016 bracht Mylan N.V. (met notering aan NASDAQ en Tel Aviv Stock Exchange) een openbaar bod uit op alle uitstaande aandelen in Meda AB (met notering aan de beurs van Stockholm). Mylan legt deze transactie niet ter goedkeuring voor aan haar aandeelhouders. De VEB onderzoekt of Mylan hiermee juist handelt.

Mylan is een van origine Amerikaanse wereldwijde speler op het vlak van generieke medicijnen en medicijnen onder merknaam. Meda is een Zweedse farmaceut, in het bijzonder groot in OTC-medicijnen.

Op het eerste gezicht hebben de leden van de VEB weinig van doen met Mylan. Indirect beleggen veel beleggers echter ongemerkt in Mylan. Wie belegt in  indextrackers of Exchange Traded Funds die S&P 500, NASDAQ, NASDAQ-100 volgen, zit ook 'in Mylan'. Dit geldt evenzeer voor ETF's die een selectie uit de sectoren pharma of health care volgen. Belangrijke besluitvorming door Mylan is dus uiteindelijk ook relevant voor de Nederlandse belegger. De VEB trekt zich hun belang dus ook aan.

Nederlands vennootschapsrecht kent de algemene vergadering een goedkeuringsrecht toe bij besluiten die de identiteit van de onderneming ingrijpend wijzigen. Dat is in veel gevallen lastig te bepalen. Ter verduidelijking geeft de wet drie gevallen waarin ieder geval sprake is van zo'n identiteit veranderend besluit. Een hiervan is mogelijk van toepassing op het openbaar bod van Mylan op Meda. Voorwaarde is dan dat de waarde van het belang dat Mylan in Meda wil verkrijgen ten minste een derde bedraagt van het bedrag van haar eigen activa, zoals die te vinden zijn in haar (geconsolideerde) balans in de laatst vastgestelde jaarrekening.

De VEB plaatst vraagtekens bij de wijze waarop Mylan deze norm hanteert.De brief van de VEB en European Investors vindt u hier De VEB vraagt zich af of Mylan met haar voornemen de aandeelhouders niet te raadplegen recht doet aan de belangen van (directe en indirecte) beleggers. Om die reden heeft de VEB samen met haar Europese partner, de European Investors' Association, een brief met vragen gestuurd naar Mylan en haar raadsman.

 

Mylan heeft inmiddels gereageerd op de brief van de VEB en European Investors. Commentaar volgt na beoordeling. Lees hier de reactie van MylanWilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen