VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Randstad kwam dinsdag met kwartaalcijfers, Manpower vorige week al. Hoe staan twee van de drie grootste uitzenders ter wereld ervoor begin 2016? De nummer twee en drie van de uitzendmarkt vergeleken.

Gezonde omzetgroei bij beide bedrijven

De twee uitzenders zijn wat betreft omzet relatief gelijk aan elkaar. In 2015 boekte Randstad 19,2 miljard euro omzet en Manpower 19,3 miljard dollar. Het afgelopen kwartaal nam de omzet van Randstad ten opzichte van een jaar eerder met circa 6 procent toe. Zonder valuta-effecten mee te nemen groeide de omzet van Manpower met 5,2 procent.

Randstad groeide in de VS, Manpower niet

Opvallend is dat Randstad in de Verenigde Staten het afgelopen kwartaal 3 procent omzetgroei op eigen kracht boekte. Het van oorsprong Amerikaanse Manpower zag de omzet in zijn thuismarkt juist met 3 procent krimpen. Het bedrijf wees als verklaring naar de zwakke prestaties van de productiesector de afgelopen kwartalen, de zogenaamde productierecessie.

De organische groei van de activiteiten in de rest van het westelijk halfrond bedroeg in het kwartaal ruim 18 procent. De economische tegenwind in Zuid-Amerika lijkt hier positief uit te pakken voor Manpower doordat bedrijven in deze situatie de voorkeur geven aan tijdelijke arbeidskrachten boven het aannemen van mensen.

Zuid-Europa gaat bij beide concerns goed

Het economisch herstel in Zuid-Europa is bij beide concerns te zien. Randstad boekte 9 procent omzetgroei in Frankrijk en 8 procent op het Iberisch schiereiland. Manpower boekte 6 procent groei in Frankrijk en zelfs 17 procent in Spanje. 

Winstgroei nagenoeg gelijk 

De omzetgroei vertaalt zich bij beide concerns ook in winstgroei. Het bedrijfsresultaat nam bij Manpower met 11 procent toe en bij Randstad met 10 procent.

Randstad heeft wel iets betere winstmarges... 

Tegelijk heeft Randstad wel iets betere winstmarges dan Manpower. Randstad had een operationele winstmarge van 3,5 procent in het eerste kwartaal, tegen 2,9 procent voor Manpower. In 2015 en 2014 lag de winstmarge bij Randstad respectievelijk 1 en 0,5 procentpunt hoger.

En een hogere marktwaarde

Het beperkte verschil in winstgevendheid is ook te zien op de beurs. Randstad is op dit moment ruim 8,5 miljard euro waard, Manpower circa 5,9 miljard dollar. De koers/winst-verhouding ligt voor het aandeel Randstad met 15,5 ook iets hoger dan de 14,3 voor Manpower.
Gerelateerde artikelen