VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

02 mei 2016

Herstel in China? Uit de bedrijfscijfers blijkt een gemengd beeld

Herstel in China? Uit de bedrijfscijfers blijkt een gemengd beeld
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Chinese economie komt weer op gang, zo valt af te leiden uit recente macrocijfers. Uit de resultaten van bedrijven uit China en van westerse bedrijven die in het land actief zijn, rijst echter een gemengd beeld.

Het IMF verhoogde onlangs de raming voor de groei van de Chinese economie dit jaar. Tegelijkertijd zijn de inkoopmanagersindices voor de productie- en de dienstensector wat aangetrokken.

Daarmee ebt de angst voor een implosie van de Chinese economie, zoals onder anderen George Soros die voorspelt, weg. Staatspersbureau Xinhua schreef triomfantelijk dat de economische date goed genoeg zijn om twijfel over de economie de kop in te drukken.

Op basis van de resultaten van bedrijven is het echter twijfelachtig of het lek in China boven is. Volgens Bloomberg waren de resultaten die Chinese bedrijven over het eerste kwartaal hebben gepubliceerd overwegend tegenvallend. Meer dan de helft van de bedrijven met een notering in Shanghai heeft resultaten gemeld die minder waren verwacht.

Een voorbeeld is PetroChina, dat het eerste kwartaalverlies sinds 2000 meldde. Net als alle olie- en gasconcerns heeft dit bedrijf te kampen met de lage olieprijs. Opvallend is dat ook de verkoopvolumes van brandstoffen in het eerste kwartaal 1,5 procent lager lagen dan een jaar eerder.

PetroChina wijdt dit aan sterke concurrentie, maar ook aan een zwakke vraag in de thuismarkt. Overigens is de Chinese vraag naar brandstoffen op basis van de cijfers van Petrochina de afgelopen twee jaar met slechts 1,6 procent gegroeid.

Dan Apple dat deze week de eerste omzetdaling in dertien jaar meldde. Een verkoopdaling met 26 procent in ‘Groot China’, het Chinese vasteland, Hongkong en Taiwan, was daar voor een groot deel debet aan. Topman Tim Cook weet dit aan de moeilijke economische omstandigheden.

Tegenover deze moeizame resultaten staan resultaten van westerse bedrijven die wel goed zijn. Zo meldde McDonald’s sterke omzetprestaties in China. En Caterpillar ziet verbetering in de Chinese bouwsector. Dat was een ander geluid dan een kwartaal eerder toen de producent van graafmachines een aanzienlijke omzetdaling in Azie rapporteerde.

Wat betreft Nederlandse multinationals is het beeld ook gemengd. AkzoNobel meldde een volumestijging in China, met de kanttekening dat de omstandigheden in de bouw moeilijk zijn. DSM zag de omzet in het land met slechts 1 procent stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Al met al lijkt het erop dat de economische situatie in China iets is verbeterd, maar dat er van een nieuwe groeiexplosie geen sprake is.


Gerelateerde artikelen

Hoe houdbaar is de rally op de beurs?
Hoe houdbaar is de rally op de beurs?
22-03-2017

Veel beleggers klagen over hoogtevrees. De koersen zijn te ver doorgeschote…

Lees verder

economie kansen
ABN Amro: rek eruit bij rente-inkomsten en voorzieningen, winstgroei moet uit kosten komen
ABN Amro: rek eruit bij rente-inkomsten en voorzieningen, winstgroei moet uit kosten komen
17-08-2016

ABN Amro presteerde het afgelopen kwartaal het best sinds de bank in zijn h…

Lees verder

economie
Voor banken is brexit groot issue, voor bedrijven die dicht op de consument zitten niet echt
Voor banken is brexit groot issue, voor bedrijven die dicht op de consument zitten niet echt
11-08-2016

Het brexit-referendum was voor financiële markten de grootste gebeurtenis v…

Lees verder

economie banken brexit
Zes feiten over Italiaanse rommelkredieten
Zes feiten over Italiaanse rommelkredieten
12-07-2016

De Italiaanse banken staan de laatste weken weer vol in de aandacht. 17 pro…

Lees verder

economie banken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}