VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ondanks zijn 85 jaar is Warren Buffett nog steeds een fenomeen als het gaat om beleggen. Het orakel uit Omaha haalde de media met uitspraken over Trump en hedgefunds, maar de ruim zeven uur durende aandeelhoudersvergadering leverde nog meer opmerkelijke uitspraken op. Zeven daarvan op een rij.

Lage rente is heel vreemd en onvoorzien…

Buffett en Charlie Munger zeiden verrast te zijn over de lage rente en vooral de lange tijd dat de rente laag is gebleven. Dit laatste heeft eerder hun aandacht dan het zakken van de rente onder de nul procent. “Het zijn heel vreemde tijden”, concludeerde Buffett.

 

…en leidt tot hogere prijzen 

Berkshire heeft door de lage rente wel iets meer betaald heeft voor Precision Castparts, een recente overname van 32 miljard dollar, dan als de rente 6 procent zou zijn geweest. ‘Iets’ meer betalen voor bedrijven kan ‘veel’ meer worden als de rente nog lang laag blijft. “Als mensen gaan denken dat dit normaal is kan dat een enorm effect hebben op waarderingen.”

 

Goed management is cruciaal…

Buffet heeft in het verleden wel eens gezegd dat een bedrijf waarin hij investeert zo sterk moet zijn dat een idioot het kan leiden. Maar inmiddels gelooft hij in het belang van goed management. Bestuursvoorzitter Mark Donegan van Precision Castpars werd door Buffet meerdere malen de hemel in geprezen als de sleutel tot het succes van dit bedrijf.

 

…juist bij overnames

Bij overnames kijken Buffett en zijn rechterhand Charlie Munger ook vooral naar het management. Dit is belangrijker dan met boekenonderzoek een checklist afwerken. “Inschatten of het management zich anders gaat gedragen nadat ik ze 1 miljard dollar heb gegeven is enorm belangrijk”, zei Buffet gevraagd naar Berkshire’s aanpak bij overnames. Hij wees erop dat de keren dat overname slecht uitpakten dat kwam door tegenvallende economische ontwikkelingen en niet door gebrekkig boekenonderzoek.

 

Het internet en Amazon gaat nog heel veel impact hebben

Buffet was erg positief over de veranderingen die het internet met zich mee brengt en hij zwaaide internetgigant Amazon veel lof toe. De komende decennia gaat dit nog veel sectoren op zijn kop zetten. “Als ik een aantal winkelcentra in eigendom had, zou ik hard nadenken hoe die er over tien of twintig jaar uitzien.” Wereldhave en Corio zijn gewaarschuwd.

 

De toekomst wordt beter dan het heden

Voor ouders die zich zorgen maken of hun kinderen het nog wel beter zullen krijgen dan zijzelf had Buffett ook een positieve boodschap. “Over twintig jaar zal het inkomen per hoofd van de bevolking veel groter zijn dan nu”, concludeerde hij na een lofzang op de robuustheid van de Amerikaanse economie.

 

Passief beleggen is goedkoper dan actief beleggen

Berkshire is eigenlijk een actieve vermogensbeheerder, maar dat weerhield Buffett er niet van om erop te wijzen dat passief beleggen door de bank genomen effectiever is. De grote kosten van vermogensbeheerders, adviseurs en dergelijke zijn daar debet aan. In het bijzonder pensioenfondsen kregen een veeg uit de pan. “Ik praat met grote pensioenfondsen en reken het ze voor. Als ik ben vertrokken, huren ze alsnog een aantal adviseurs in en betalen ze heel veel geld. Het is ongelooflijk.”


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen