VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 mei 2016

Beursgangen in Amsterdam zijn groot in aantal maar beperkt in omvang

Beursgangen in Amsterdam zijn groot in aantal maar beperkt in omvang
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Amsterdamse beurs beleeft een zeer druk kwartaal als het gaat om het aantal beursintroducties. Wat betreft de hoeveelheid kapitaal die uit de markt moet worden gehaald, valt het nog mee. Het laatste kwartaal van 2015 was heftiger.

Na de beursgang van funderingsbouwer Sif Group vorige week, is een stroom aan aankondigingen over beursintroducties losgekomen. Vrijdag maakte de staat bekend dat verzekeraar ASR naar de beurs wordt gebracht, tweede Pinksterdag meldde Philips dat zijn lichtdivisie een notering krijgt. 

Dinsdag kwam ForFarmers met zijn prospectus en kondigde fitnessketen Basic-Fit zijn beursgang aan. Volgens Bloomberg kunnen ook internetbedrijf Takeaway.com en logistiek concern Ceva daar nog bij komen.

Daarmee lijkt dit kwartaal een van drukste in jaren te worden. Volgens Bloomberg is het in ieder geval het drukste tweede kwartaal sinds de internethausse eind jaren negentig.

Wat betreft de hoeveelheid op te halen kapitaal ligt het echter anders. Dat is aanzienlijk, maar zal zeker geen record opleveren. Om een idee te geven, de bedragen op een rij.

Bij de beursgang van Sif Group werd 112 miljoen euro opgehaald. De staat brengt 15 procent van de aandelen ASR naar de beurs, dat is goed voor enkele honderden miljoenen euro’s. Philips mikt bij de verkoop van een pakket aandelen in de lichtdivisie op 690 tot 970 miljoen euro.

ForFarmers geeft zijn eigenaren de mogelijkheid certificaten en participatierekeningen om te zetten naar beursgenoteerde aandelen. Daarbij wordt in principe geen nieuw kapitaal opgehaald.

Welk deel van de aandelen Basic-Fit en Takeaway.com naar de beurs zouden komen is nog niet bekend, maar uitgaande van een vijfde tot de helft, gaat het om enkele honderden miljoenen euro’s. Voor Ceva was in 2013 al beursgang in New York gepland die 400 miljoen dollar had moeten opleveren.

Als al deze introducties doorgaan, zal alles bij elkaar opgeteld, ergens tussen de 1,7 en 2,8 miljard euro aan vers kapitaal worden opgehaald. Dat is een flinke smak, maar zeker geen record.

Het vierde kwartaal van vorig jaar was indrukwekkender. De beursgangen van Intertrust, Curetis en ABN Amro leverden toen ruim 4,3 miljard euro op.

Uiteraard was dit grotendeels te danken aan de introductie van de staatsbank, maar ook het eerste kwartaal van 2015 was stevig. Toen leverden de nieuw te noteren aandelen van Grandvision, Bols en Refresco ruim 1,8 miljard euro op.

Het is dus een druk kwartaal voor de zakenbankiers en andere adviseurs en voor beleggers die zich richten op nieuwe noteringen. Maar de totale omvang van de beursgangen valt nog te overzien. De Amsterdamse aandelenmarkt zal deze stroom aan nieuwe introducties dus zonder problemen kunnen absorberen. Dat is natuurlijk mits de relatieve rust van de laatste maanden aanhoudt.


Gerelateerde artikelen

Hoe houdbaar is de rally op de beurs?
Hoe houdbaar is de rally op de beurs?
22-03-2017

Veel beleggers klagen over hoogtevrees. De koersen zijn te ver doorgeschote…

Lees verder

economie kansen
Jongste ceo van beursfonds trekt de aandacht met opmerkelijke dubbelrol
Jongste ceo van beursfonds trekt de aandacht met opmerkelijke dubbelrol
17-02-2017

'Wat de gek er voor geeft' is het gevleugelde gezegde op de beurs. Beleggen…

Lees verder

beursgang Inverko MountainShield
Duurzaam Avantium komt naar de beurs
Snap is zeker geen Facebook, maar ook geen Twitter, of LinkedIn

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}