VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 juni 2016

Zwak banengroeicijfer VS niet genoeg om zomerse renteverhoging van tafel te halen

Zwak banengroeicijfer VS niet genoeg om zomerse renteverhoging van tafel te halen
  • Pagina printen
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Tegenvallende Amerikaanse arbeidsmarktcijfers leidden vrijdag meteen tot scherpe reacties op financiële markten. Een renteverhoging in de zomer is van tafel, lijkt de conclusie in de markt. Maar als Fed-president Yellen trouw is aan haar dashboard van indicatoren voor de arbeidsmarkt, zal ze eerst meer cijfers willen zien.

Volgens de laatste cijfers over de arbeidsmarkt groeide het aantal Amerikanen met een baan in mei met slechts 38.000. Dit was het kleinste aantal in zes jaar tijd. Dat het werkloosheidspercentage zakte naar het laagste punt sinds 2007 mocht niet baten. Rentetarieven in de VS daalden en de dollar verzwakte vrijdag na publicatie van de cijfers.

Een renteverhoging in de zomer is door de zwakke cijfers minder waarschijnlijk geworden,  maar nog zeker niet uitgesloten. Janet Yellen heeft kort na haar aantreden in 2013 een aantal indicatoren voor de arbeidsmarkt benoemd als relevant voor het beleid van de centrale bank. Deze staan bij elkaar bekend als het dashboard van Yellen.

Het gaat om in totaal acht indicatoren. En deze laten een gemengd beeld zien.

Zo is het aantal mensen dat parttime werkt terwijl ze eigenlijk fulltime zouden willen werken nog steeds veel groter dan voor de crisis van 2008. Daarbij komt dat dit cijfer in mei een sprong heeft gemaakt met een half miljoen. Dat is het slechte nieuws.

Het goede nieuws is dat het aantal mensen dat wel zou willen werken maar volledig ontmoedigd is in de zoektocht naar een baan, wel weer richting pre-crisis niveau gaat. Hierbij gaat het om in totaal 538.000 Amerikanen.

De arbeidsparticipatie is in mei iets gezakt, maar is bekeken over de afgelopen drie jaar min of meer stabiel gebleven. Yellen zei in 2014 te verwachten dat door veranderingen in de samenstelling van de bevolking de arbeidsparticipatie zal dalen als de arbeidsmarkt zwak is. Een stabiele participatiegraad, de huidige situatie, is daarmee een teken van kracht.

Het percentage werknemers dat opzegt en elders aan de slag gaat, wijst ook op krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Hetzelfde geldt voor het percentage vacatures ten opzichte van het aantal banen. Beide cijfers staan op pre-crisis niveaus, al stamt de meeste recente data wel uit maart.

Tenslotte dicteert het dashboard van Yellen een blik op de loongroei. Deze was in mei in lijn met het voorgaande halfjaar. Ook daarvoor geldt dat die wijst op krapte op de arbeidsmarkt.

Door de bank genomen, staat een aantal seinen in de Amerikaanse arbeidsmarkt dus wel degelijk op groen. Yellen en haar collega’s zullen waarschijnlijk willen aankijken hoe de veel geciteerde cijfers bovenaan de streep zich ontwikkelen. Om aan te nemen dat de renteverlagingen voorlopig van tafel zijn, is daarom voorbarig.


Gerelateerde artikelen

Oplopende rente: neem verzekeraars op in de portefeuille
Oplopende rente: neem verzekeraars op in de portefeuille
18-07-2017

Steeds meer signalen wijzen erop dat de rente begint op te lopen, of tenmin…

Lees verder

rente verzekeraars ECB
Extreem lage rente is slecht, maar niet fataal voor het verdienmodel van banken
Extreem lage rente is slecht, maar niet fataal voor het verdienmodel van banken
06-01-2017

2017 wordt het derde jaar van het opkoopprogramma van de ECB en het derde j…

Lees verder

rente banken
Woorden Draghi wijzen op een lage rente tot einde decennium
Woorden Draghi wijzen op een lage rente tot einde decennium
11-10-2016

ECB-president Mario Draghi liet dit weekend weten dat hij verwacht dat de i…

Lees verder

rente ECB
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente