VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De kans dat de beurzen rustig kabbelend de zomer doorkomen is klein met het Britse EU-referendum in aantocht. Ook in de Nederlandse bestuurskamers zal het referendum van 23 juni nauwlettend worden gevolgd want de belangen zijn groot.

Als het Verenigd Koninkrijk inderdaad besluit uit de Europese Unie te stappen, wacht het land een periode van moeilijke onderhandelingen over nieuwe handelsovereenkomsten met Europa. Een positie buiten de Europese interne markt heeft vooral nadelen. Volgens de OESO krijgt het Verenigd Koninkrijk te maken met een diepe recessie als het uit de EU stapt.

Op de Nederlandse aandelenbeurs is een aantal bedrijven genoteerd dat half Brits is, en er zijn er een paar met een groot omzetaandeel in Groot-Brittannië.

Shell, Unilever en RELX zijn ontstaan uit fusies tussen Britse en Nederlandse bedrijven en hebben nooit definitief voor één van die landen kunnen kiezen. Dat heeft geresulteerd in dubbele beursnoteringen, meerdere hoofdkantoren en ingewikkelde bedrijfsstructuren.

De afdelingen Investor Relations van zowel Shell, Unilever als RELX doen geen uitspraken over een eventuele Brexit en de mogelijke gevolgen.

Polman zorgt voor ophef

Unilever zegt bijvoorbeeld dat het als bedrijf niet in gaat op hypothetische of politieke vragen. De topman van Unilever, Paul Polman liet zich in een interview met de Britse krant The Guardian echter wel zeer nadrukkelijk uit over de Brexit - volgens IR ging het daarbij om zijn persoonlijke mening.

Polman zei dat de Britten beter in de EU kunnen blijven, maar dat een eventuele Brexit geen gevolgen zal hebben voor de vestigingen van Unilever in het Verenigd Koninkrijk.

Dat was koren op de molen van het Brexit-kamp, dat daarmee kon zeggen dat de schade voor de werkgelegenheid van een Brexit wel mee zou vallen. Unilever heeft 18 vestigingen in het land, waaronder zeven fabrieken.

Polman zei er wel bij dat Groot-Brittannië sterker staat als onderdeel van een “efficiënt handelsblok in Europa” en dat het beter is om aan tafel te zitten zodat je kan meepraten over de noodzakelijke aanpassingen. Polman benadrukte dat Groot-Brittannië bij de unie kwam toen het een lage economische groei had en dat het land sterk heeft geprofiteerd van de interne markt. 

Polman wees erop dat de wereld zich beweegt richting grotere handelsblokken en veel van de economische actie verschuift naar het oosten en het zuiden. Ook daarom is het beter onderdeel te zijn van een sterk blok.

Verzekeren en ontwerpen

Twee Nederlandse bedrijven die een flink deel van hun omzet behalen in het Verenigd Koninkrijk zijn Aegon en Arcadis. 

 Aegon zegt het volgende over de mogelijke gevolgen van een eventuele Brexit:

“De impact van een Brexit op Aegon UK wordt op de korte termijn vooral bepaald door de reactie op financiële markten en op de langere termijn door de macro-economische gevolgen. Een eventueel uittreden van het Verenigd Koninkrijk heeft geen gevolgen voor de producten en diensten van Aegon UK omdat de verplichtingen en de bezittingen in Britse ponden worden aangehouden.”

Ingenieursbureau Arcadis haalt ongeveer 17 procent van de totale netto omzet uit het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf merkt de onzekerheid rond het referendum nu al, zij het beperkt.

In een van zijn vier divisies boekte Arcadis in het eerste kwartaal een lagere omzet, “met name in Londen als gevolg van enige onzekerheid in de markt als gevolg van een potentiele Brexit… In totaliteit zagen we omzetgroei in het eerste kwartaal in de UK.”