VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De vastgoedmarkt in Nederland trekt aan, maar in de waardering van beursgenoteerd vastgoed is dat nog niet te zien Daardoor is het dividendrendement voor de sector nog aardig, terwijl het risico beperkt lijkt.

Volgens vastgoedadviesbureau Savills werd in de eerste vier maanden van het jaar voor 2,5 miljard euro aan vastgoed verhandeld, tegen 1,7 miljard euro vorig jaar. Het bureau verwacht dat het positieve sentiment voorlopig aan zal houden.

Dit gaat ook gepaard met stijgende prijzen. De huurrendementen zijn de afgelopen tijd gedaald. Prijs en rendement bewegen tegengesteld. Goede kantoorgebouwen leveren een bruto rendement van 4,8 procent op. Winkels op toplocaties doen slechts 3,75 procent, winkelcentra 5,25 procent.

De aantrekkende prijzen en dalende rendementen worden voor een groot deel gedreven door het centrale bankbeleid. Dat is ruim een jaar geleden in Europa flink versoepeld met de start van het aankoopprogramma door de Europese Centrale Bank.

In dit klimaat zou het voor de hand hebben gelegen dat de koersen van vastgoedfondsen opliepen. Dat is echter maar in beperkte mate gebeurd. Alleen het aandeel Eurocommercial Properties staat flink in de plus ten opzichte van december 2014. 

 

NSI

Wereldhave

Eurocommercial properties

VastNed Retail

Netto huurrendement

8%

5%

5%

5%

Dividendrendement

7%

7%

5%

5%

Loan to value

43,20%

37,50%

34%

41,60%

Koersontwikkeling tov december 2014

3%

-4%

17%

2%

De keerzijde van deze beperkte stijging is dat de dividendrendementen die de vastgoedfondsen bieden nog steeds aanzienlijk zijn. Van net onder de 5 procent voor Eurocommercial, tot meer dan 7 procent voor NSI.

Normaal gesproken zou een flink dividendrendement een flink risico met zich mee moeten nemen. Maar in dit geval lijkt dat nog wel mee te vallen.

Terwijl de rente zakte, is bij zowel Eurcommercial als bij NSI het huurrendement de afgelopen vijf jaar gestegen. Dat betekent dat het vastgoed op de balans relatief goedkoper is geworden. Voor Wereldhave en VastNed geldt dat het rendement slechts beperkt is gedaald.

Ook bekeken vanuit de schuldpositie staan de Nederlandse vastgoedfondsen er niet slecht voor. Zelfs NSI, waar de verhouding tussen schuld en vastgoedwaarde in 2011 nog circa 57 procent was, heeft een relatief gezonde balans.

Mocht de vastgoedmarkt onverwachts keren, dan lijkt er bij de vastgoedfondsen wel wat ruimte om klappen te kunnen opvangen. In het positieve scenario van adviesbureau Savills zou er nog wel wat opwaarts potentieel voor Nederlands beursgenoteerd vastgoed moeten zijn.