VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tegen de verwachting van veel beleggers in wordt 23 juni dan toch de Britse ‘Independence Day’. De Britten stemden voor uittreding uit de Europese Unie en de beurzen koersen daarom vandaag wereldwijd fors lager, de AEX verloor bij opening 10 procent. Ook het Britse pond ging hard onderuit en de Britse premier stapt op. Wat moeten beleggers (niet) doen vandaag?

Angst is een slechte raadgever, ook bij beleggen. Markten hebben nu eenmaal de neiging om af en toe sterk te dalen, maar aandelen geven op de lange duur nog altijd gemiddeld een hoger rendement dan (vermeend) risicovrije beleggingen. Maar de nadruk ligt hier wel op het woordje gemiddeld. Pas als het geld voldoende lang in risicodragende beleggingen wordt geïnvesteerd, kan de ‘risicopremie’ ook daadwerkelijk worden verdiend.

Veel doorgewinterde beleggers zullen een dag als vandaag dan ook eerder aangrijpen om aandelen in goede bedrijven tegen een leuke korting op te pikken. Maar daarmee willen wij niet zeggen dat vandaag hét instapmoment is. De gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk hebben grote gevolgen voor de Europese economie en het bedrijfsleven in Europa, en eigenlijk voor de hele wereld.

De welvaartsgroei van de afgelopen 20 jaar in Europa is voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door het wegvallen van grenzen en andere beperkingen en de daardoor toegenomen mogelijkheden voor consumenten en bedrijven. Het feit dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie lijkt te gaan stappen kan leiden tot heftige discussies in andere landen over hun positie in de Unie en dat is slecht voor de Europese economie, daar zijn economen het over eens.

Vanaf vandaag zullen er slepende onderhandelingen moeten gaan plaatsvinden over de vorm en de voorwaarden waaronder de Britten het Europese samenwerkingsverband kunnen gaan verlaten. Dat betekent politieke onrust, onzekerheid en dat geeft ongetwijfeld volatiliteit op de beurzen. Wat dat betreft is de koersval van vandaag begrijpelijk.

De precieze gevolgen voor de Britse economie op de wat langere termijn zijn op dit moment nog zeer moeilijk in te schatten.

Het effect van uittreding is groot op de economische activiteit in het Verenigd Koninkrijk. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) sprak eerder al de verwachting uit dat een Brexit een grote negatieve schok op de Britse economie geeft. De buitenlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk zullen dalen en dat trekt een wissel op de arbeidsproductiviteit en de economische groei.

De daling van het pond, die we vandaag al zien, zorgt ervoor dat de importkosten omhoog vliegen en veel producten voor Britten duurder worden. Dat vreet aan de koopkracht van Britse huishoudens. Voor inwoners uit andere landen, waaronder Nederland, zorgt een lager pond juist voor voordeliger importen van producten en diensten uit Groot-Brittannië. Daar staat tegenover dat de waardedaling van het pond gunstig kan uitpakken voor bedrijven die vanuit Groot-Brittannië exporteren.

Voor de rente kunnen er ook grote gevolgen zijn. Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zei eerder al dat wanneer Groot-Brittannië uit de EU stapt, de rente in dat land snel kan oplopen. Dat is te wijten aan de schuldpositie van Britse huishoudens. De periode van schulden afbouwen, na de financieel-economische crisis, is voorbij. Britse huishoudens hebben zich de laatste jaren weer meer in de schulden gestoken, bijvoorbeeld om auto’s aan te schaffen.

Die stijgende rente heeft ook impact op de prijzen van aandelen, obligaties en huizen. De Britse huizenprijzen zijn de afgelopen jaren tot nieuwe recordhoogtes gestegen. Ook afgezet tegen fundamentele factoren, zoals huren en inkomens, stonden de prijzen tot gisteren ruim boven het langjarig gemiddelde. Stijgende financieringskosten maken huizen voor een grotere groep Britten onbetaalbaar. Ook dat is een mogelijke ramp voor de Britse economie. De aandelen van Britse huizenbouwers als Taylor Wimpey, Barrett Development en Persimmon hebben vandaag de zwaarste koersverliezen.

Op dit soort dagen is het goed een bekende uitspraak van Warren Buffett aan te halen:

“I never attempt to make money on the stock market. I buy on the assumption that they could close the market the next day and not reopen it for five years.”

Buffett is iemand die zich door gebeurtenissen zoals die van vandaag niet gek laat maken. Wie vandaag overweegt aandelen te kopen, zou dat net als Buffett moeten doen met de gedachte in het achterhoofd dat hij de aandelen koopt om ze minstens vijf jaar vast te houden. En het is daarbij vandaag extra verstandig goed uit te zoeken wat de gevolgen van de Brexit voor het bedrijf in kwestie precies zijn.

Let op dit soort dagen goed op bij het opgeven van uw orders. Ook voor banken en brokers zijn dit stressvolle dagen, waarbij hun systemen vaak tot het uiterste worden getest.

Controleer of uw orders op het juiste tijdstip en tegen een correcte koers zijn uitgevoerd. Bij de VEB kwamen al verschillende klachten binnen over slecht bereikbare of langzame websites van banken en brokers.